Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Internationaal onderzoek naar ethische dilemma’s tijdens de coronacrisis

4 januari 2021 Door de redactie Geen reacties

De International Federation of Social Workers heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar de ethische uitdagingen waar sociaal werkers tegenaan liepen tijdens de coronacrisis. 607 sociaal werkers uit 54 landen deden mee aan het onderzoek. Jesse Besselink, meewerkend teamcoach gehandicaptenzorg bij Cordaan is een van hen.

In een interview met de BPSW – de beroepsvereniging van professionals in sociaal werk – vertelt Jesse wat meedoen aan de enquête hem heeft opgeleverd. “Voor mij persoonlijk dat ik me onderdeel voelde van een grote internationale beroepsgroep. Dat het een inkijk geeft over wat bijvoorbeeld een sociaal werker in China doet. Daarnaast het inzicht dat we een veerkrachtige, zelfdenkende beroepsgroep zijn. In het begin van COVID-19 zie je dat wereldwijd sociaal werkers oplossingen zijn gaan zoeken voor de problemen waar ze plotseling voor stonden.”

De BPSW heeft een functiegroep begeleiders gehandicaptenzorg, waar sinds kort online ook een kennisdossier beroepsethiek is te vinden. Daar staat ook het interview met Jesse over het onderzoek. Jesse vertelt daarin dat hij merkte dat bepaalde dilemma’s in de coronacrisis overal ter wereld opspeelden, zoals de relatie tussen het management en de werkvloer.

Leidinggevenden en vaak ook gedragsdeskundigen moesten ineens vanuit huis werken, terwijl de sociaal werkers ‘gewoon’ op de werkvloer aanwezig waren. “In het onderzoek geeft een manager uit Duitsland zijn dilemma aan: de keuze maken tussen de veiligheid van zijn team of die van cliënten”, zegt Jesse.

Tijdens de eerste coronagolf was er een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm). Dat leverde vaak een dilemma op rond de behoefte aan contact. Begeleiders waren angstig en onzeker, maar voelden tegelijkertijd een groot verantwoordelijkheidsgevoel naar hun cliënten. Die laatsten hadden ook behoefte aan contact met hun naasten.

Wat deed Jesse in dit geval? “We zijn gaan onderzoeken wat er wel mogelijk en verantwoord was. Zoals een bezoek buiten op een bankje met 1,5 meter afstand. Dat laatste is niet voor alle cliënten in de verstandelijk gehandicaptenzorg te doen, doordat zij het niet begrijpen of opstandig worden. Als begeleider moet je steeds afwegen: wat is belangrijker de gezondheid of de kwaliteit van leven?”

Lees het volledige onderzoeksrapport ‘Ethical challenges for social workers during Covid-19’ van de IFSW en het interview met Jesse Besselink (pdf) op de website van de BPSW.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!