Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Interculturele zorg: Luisteren en vertrouwen winnen

5 april 2012 Door de redactie Geen reacties

Overwin taalbarrières door te luisteren, gebruik te maken van netwerken en er te zijn voor allochtone mensen met een verstandelijke beperking. Dat leert de aanpak op het gebied van interculturele zorg van Dünya Dichterbij, het project Gezonde Bloss en Mee Rotterdam Rijnmond. Op een bijeenkomst van zorgorganisatie Dichterbij op 29 maart deelden medewerkers hun kennis.

"Diversiteit is geen aparte hobby, het moet een onderdeel zijn van de hele zorg," zegt Frank Holtman, voorzitter Raad van Bestuur van Dichterbij in zijn openingswoord op de bijeenkomst over diversiteit. "De zorg is wit gekleurd, maar de samenleving niet. We zijn een geciviliseerd land, maar wat doen we het op onderdelen slecht."

Op de kennisdag wordt duidelijk hoe het beter kan en hoe je achter de voordeur komt bij kwetsbare burgers die bijna geen Nederlands spreken. "Mijn eerste suggestie is: leer een paar groetwoorden in hun eigen taal, en je bent binnen", adviseert dagvoorzitter en cabaretière Funda Müjde. "Realiseer je wel dat je een lange weg te gaan hebt als je echt mensen wilt bereiken", vertelt Helen Flören, regiodirecteur Oss en omstreken en betrokken bij het project Gezonde Bloss in Oss.

Pijnlijk
Ook Gerard Kersten, directeur regio Rijk van Nijmegen waarschuwt naar aanleiding van de ervaring bij Dünya: "Je komt allerlei hobbels tegen, en wordt pijnlijk bewust van je eigen onbekwaamheid. Maar ik hoop dat iedereen dit meemaakt, want het brengt ook veel moois. Je ontmoet mensen met vragen die verder gaan." Intercultureel werken is volgens hem vooral gewoon doen. "Stap in de ervaring."

En de zorg aan allochtonen verschilt in de kern eigenlijk niet veel van die aan autochtone mensen. "Als je met mensen in aanraking komt waarvan je de vraag niet weet, dan moet je goed luisteren," aldus Helen Flören. Ook Selina van Ooijen van Mee Rotterdam Rijnmond deelt die mening. "Werk aan de relatie, wees je bewust van het milieu van de cliënt, dan komt het heus goed."

Op de foto: Funda Müjde, Gerard Kersten en Helen Flören.

Een uitgebreid artikel met de lessen van Dünya Dichterbij, Gezonde Bloss en Mee Rotterdam Rijnmond verschijnt later in het maandblad Klik.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!