Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Interactieve projecties activeren mensen met ernstige beperkingen

7 april 2017 Door de redactie Geen reacties

Als je interactieve beleving bij mensen met ernstige meervoudige beperking op de juiste manier inzet, verbeteren deze activiteiten hun welzijn en verhoogt hun fysieke activiteit. Zorgorganisatie Prinsenstichting zag dit effect van vloer- en wandprojecties bij een praktijkonderzoek onder cliënten met een ernstige meervoudige beperking. De inzet en effectiviteit moet wel per cliënt worden beoordeeld.

Interactieve beleving in de zorg is relatief nieuw en werd in Nederland nog niet eerder onderzocht. Een paar jaar geleden schreven we bij Klik al over deze activiteit, waarbij geprojecteerde beelden mensen met ernstige meervoudige beperkingen in beweging krijgen.

Zorgorganisatie Prinsenstichting onderzocht samen met kennisinstituut Vilans en hogeschool Avans of deze interactieve activiteit de zorg aan mensen met een meervoudige beperking verbetert. Zestien cliënten met een ernstige meervoudige beperking werden tussen medio oktober 2016 en eind januari 2017 meermaals per week in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte geprikkeld met behulp van projecties op de vloer en muren, die reageren op beweging.


Afgestemd op de cliënt
Bij het onderzoek stemden de medewerkers variaties in beeld, kleur, geluid en snelheid van de beweging af op de individuele cliënt en de mate van zijn of haar beperking. Ook bekeken ze of de projecties de cliënten uitdaagden om te bewegen. De onderzoekers observeerden en beoordeelden daarvoor onder andere de mimiek, motorische (on)rust en geluidproductie van de cliënt.

Gerard Cialdella, regiomanager bij Prinsenstichting vertelt over het onderzoek: “We weten nu dat interactieve beleving een goede aanvulling kan zijn op het individuele dagprogramma van cliënten met een meervoudig beperking. Sinds de proef met interactieve beleving is bij een aantal van de deelnemende cliënten de fysieke activiteit en het welzijn toegenomen. Wel moet je daarbij goed kjken naar wat bij de cliënt past. Enkele andere cliënten werden er juist onrustig van. Dan is het zoeken naar wat wel voor die persoon werkt.”

Prinsenstichting blijft in de praktijk testen met projecties en nodigt andere geïnteresseerde zorgverleners uit om de speciaal daarvoor ingerichte ruimte te komen bekijken en om de werking ervan zelf te ervaren. Meer informatie daarover via Gerard Cialdella, Prinsenstichting.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!