Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Interactieve bewegingsruimte voor mensen met beperkingen

17 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

Een avontuurlijke, digitale interactieve bewegingsruimte wordt deze week geopend in de Hartenberg in Ede. Een interactieve vloer wordt geprojecteerd op de grond. Een camera registreert de bewegingen die gemaakt worden en anticipeert hier direct op. Het effect van de beweging kan een piano zijn, met pianogeluid of een voetbalspel met een doelpunt. De bedoeling is dat cliënten zo hun eigen mogelijkheden ontdekken.

Bewegingsruimte 'de Ontdekking' wordt dinsdag 18 juni officieel geopend. Donderdag 20 juni kunnen belangstellenden tijdens een open dag komen kijken wat de verrassende interactieve mogelijkheden zijn van de nieuwe activiteitenvoorziening.

Er zwemmen digitale vissen in een vijver over de vloer. Ondertussen hoor je het beekje kabbelen. Beweeg je tussen de vissen, dan zwemmen ze weg en komen er kringen in het water. Dit alles gaat gepaard met het geluid van bewegend water. Cliënten kunnen zo spelenderwijs hun dagelijkse beweging krijgen, wat hun conditie en alertheid ten goede komt. Ook is het de bedoeling dat hun eigenwaarde groter wordt, en dat zij onafhankelijker worden in hun spel.

Lichtwand
actueelsnoezelensheerenloo2Behalve de interactieve vloer zijn er een geurenkast, een digitale lichtwand en een muziekjukebox. Jeroen heeft er al mee geoefend. Hij beweegt zich voort in een rolstoel, en kan alleen via grove motoriek zijn armen te bewegen. Het doel is dat Jeroen bewust gebruik gaat maken van zijn handen. Dit oefent hij op de digitale lichtwand. Als hij die aanraakt, verschijnt er een felle kleur. Ook het geluid dat ermee gepaard gaat, nodigt Jeroen uit om meer te bewegen.

De Ontdekking is ontwikkeld door 's Heeren Loo, in samenwerking met Vertigo Systems en Barry Emons, en gefinancierd uit giften van onder meer Menzis en Vrienden van de Hartenberg.

Open dag
Iedereen is welkom op 20 juni tussen 10.00 en 15.00 uur tijdens de open dag van de Ontdekking. Adres: Dac rietkampen, Dr. Den Uijlpark 46 in Ede. Opgave is niet nodig. Meer informatie via telefoonnummer 0318 643507.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!