Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Interactief fitnessen met een verstandelijke beperking

1 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Cliënten van zorginstelling St. Anna in Heel kunnen sinds kort sporten en revalideren met behulp van computerspellen. Op 31 oktober werd AnnaFit geopend, de eerste virtuele fitnessruimte voor mensen met een verstandelijke beperking. "St. Anna had al een gewone fitnessruimte, maar de drempel was voor vooral oudere cliënten te hoog," vertelt bewegingsagoog Jeffrin Gleijsteen. In de interactieve sportzaal kunnen cliënten op een speelse manier bewegen.

"Denk aan een oefening waarbij je een puzzel maakt door puzzelstukken virtueel op te rapen en op de goede plek te leggen. Omdat de oefeningen zijn ingebouwd in computerspellen zijn ze veel motiverender dan een gewone droge oefening. De training is daardoor langer vol te houden. De cliënt concentreert zich meer op het spel en minder op de beweging. Daardoor is de beweging natuurlijker van aard is en dat is veel beter."

Er is een systeem dat de cliënt met een 3d-camera kan opnemen en kan laten meedoen met verschillende spellen. "Het lijkt wel een beetje op de Wii" legt Jeffrin uit. "Je hoeft niets vast te houden om de oefening te doen en we kunnen het niveau precies instellen op wat iemand aan kan."

Bij een ander apparaat wordt een virtuele omgeving geprojecteerd op een groot scherm dat voor de loopband hangt. Hierdoor heeft de cliënt het gevoel daadwerkelijk in een andere omgeving, bijvoorbeeld een bos, te lopen. Ook aan een hometrainer is een beeldscherm gekoppeld, zodat je bijvoorbeeld virtueel de Alpe d'Huez kunt beklimmen.

Op basis van de ervaringen in St. Anna worden de spellen en het systeem verder doorontwikkeld, zodat in de toekomst meer mensen met een beperking met meer plezier kunnen bewegen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!