Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inspraak regelen voor cliënten

10 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

Inspraak voor cliënten is onderdeel van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) 2018, die in juli dit jaar in werking treedt. Hoe regel je inspraak van cliënten in een zorgorganisatie? Daarvoor is een nieuwe handreiking beschikbaar.

Met inspraak kunnen cliënten in zorgorganisaties invloed houden op hun dagelijks leven en keuzes maken die aansluiten bij de eigen wensen en behoeften. Dit is een onderdeel van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) 2018. De wet schrijft alleen niet voor hoe je inspraak voor cliënten regelt.

Zorgorganisaties kunnen op hun eigen manier inspraak regelen die het beste past bij de organisatie en de doelgroep. Het regelen van inspraak is verplicht voor zorgorganisaties met cliënten die langdurig verblijven. Zorgorganisaties met een kort verblijf of zonder verblijf kunnen natuurlijk ook, naast hun cliëntenraad, inspraak regelen voor cliënten, maar dit is niet verplicht.

Handreiking
Brancheorganisaties en cliëntenorganisaties hebben samen een handreiking ontwikkeld voor inspraak van cliënten in de zorg. De handreiking staat eerst stil bij wat inspraak nu eigenlijk is en waarom die voor zorgorganisaties belangrijk is. Dan volgen tips om met inspraak te beginnen, met veel voorbeelden van hoe je daaraan invulling kunt geven. Je kunt direct beginnen, creatieve werkvormen gebruiken en de inspraak uitbreiden. De handreiking sluit af met vragen en antwoorden, een eenvoudige samenvatting en handige links naar meer informatie.

Vilans ontwikkelde de handreiking samen met belangenorganisaties ActiZ, LOC, GGZ NL, KansPlus, LSR, MIND, Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg (NCZ), VGN en Zorgthuisnl. De handreiking en samenvatting zijn begin december 2019 gepresenteerd tijdens twee congressen voor cliëntenraden; ideeën, suggesties en opmerkingen van bezoekers zijn in de definitieve versie verwerkt.  |

Download de handreiking of de samenvatting van de handreiking Inspraak WMCZ 2018.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!