Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inspirerende voorbeelden van vernieuwende dagbesteding

7 februari 2024 Redactie Klik Geen reacties

Hoe maak je de switch van traditionele dagbesteding naar werk in de samenleving voor mensen met een verstandelijke beperking? Verschillende organisaties in de verstandelijk gehandicaptenzorg gingen daar actief mee aan de slag en presenteerden hun resultaten op een festival van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Mensen met een verstandelijke beperking willen ook een bijdrage leveren aan de samenleving en van betekenis zijn. Vanuit die gedachte en de Visie 2030 van de VGN ging eind maart 2023 een experiment van start om nieuwe initiatieven op dit gebied te onderzoeken. Tien organisaties kregen daarin de kans om te experimenteren met nieuwe vormen van dagbesteding voor mensen met een intensieve zorgvraag. De resultaten werden eind januari dit jaar gedeeld op het VGN-festival ‘Weg met de traditionele dagbesteding’.

Alle deelnemende teams maakten een filmpje waarin zij vertelden over hun projecten. Daarnaast hadden zij de mogelijkheid om mee te dingen naar een aanmoedigingsprijs, waarvoor zij in de filmpjes een motivatie geven waar zij dit geldbedrag aan willen besteden. De winnaars van de prijs zijn de teams van Amarant, die samenwerkten met een basisschool, en Middin, met een activiteit voor mensen in de wijk en met een ernstige meervoudige beperking.

 

Lees meer over de activiteiten op het festival op de inspiratiepagina. En lees en bekijk ook meer over de kookworkshop van het leerwerkbedrijf van Gemiva op het festival.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!