Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inspectie zwakzinnigenzorg wist van castraties in jaren '50

20 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

De inspectie voor de zwakzinnigenzorg heeft geweten dat instellingen in Brabant en Limburg in de jaren '50 van de vorige eeuw minderjarige bewoners castreerden. Dat staat in dagblad de Limburger. De krant baseert zich op notulen en vergaderingen uit die tijd.

Tijdens vergaderingen van katholieke psychiatrische instellingen was vaak iemand van de inspectie voor de zwakzinnigenzorg aanwezig. Op die vergaderingen werd, volgens de notulen, openlijk over de castraties gesproken. De commissie Deetman, die onderzoekt doet naar het kindermisbruik binnen de katholieke kerk, heeft eerder gezegd geen aanknopingspunten te hebben gevonden voor castratie van kinderen in de jaren '50.

Homoseksualiteit
In NrcHandelsblad van afgelopen weekeinde staat een reportage over een jongen die in 1956 in Huize Padua in Boekel werd gecastreerd 'om hem van zijn homoseksualiteit af te helpen.' Dat gebeurde vlak nadat de jongen zich bij de politie had gemeld om aangifte te doen van ontucht door begeleiders in een internaat in het Gelderse Harreveld. De zaak is wel gemeld bij de commissie Deetman, maar die heeft daar niks mee gedaan. Tweede kamerleden kondigden afgelopen weekeinde aan dat ze de commissie Deetman opnieuw willen ondervragen.

Ouders
Dagblad de Limburger las in de verslagen van de instellingen in de jaren '50 dat directeuren het niet nodig vonden om ouders op de hoogte te brengen van de castratie van hun minderjarige kinderen. Meerderjarigen moesten zelf toestemming geven, maar in de praktijk was van vrijwilligheid weinig sprake, zo blijkt uit de gespreksverslagen. De instellingen gingen er vanuit dat de patiënt toch niet besefte waarvoor hij goedkeuring gaf, aldus de Limburger.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!