Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inspectie onderzoekt zes sterfgevallen in gehandicaptenzorg in de nacht

14 november 2017 Tjitske Gijzen Geen reacties

Sinds 2013 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg zes gehandicapteninstellingen op de vingers getikt voor zorg in de nacht die tekortschoot. In die instellingen overleed een bewoner waarbij 's nachts een uitluistersysteem werd gebruikt, zo meldt Nieuwsuur in een derde reportage over de nachtzorg.

Bij nachtzorg worden bewoners vanaf een afstand in de gaten gehouden, personeel is vaak niet meer fysiek aanwezig in de woningen van bewoners. De Inspectie weet niet of deze techniek de zorg veiliger of onveiliger maakt en doet hiernaar onderzoek. Naar aanleiding van eerdere uitzendingen van Nieuwsuur over de nachtzorg doet ook de Vereniging Gehandicaptenzorg onderzoek naar het toezicht in de nacht.

Aanhoudend geluid
Nieuwsuur berichtte vorige maand over Jobs Gerverdinck die in 2014 in de ochtend dood werd aangetroffen in zijn kamer. Het uitluistersysteem had wel een klap geregistreerd, maar het personeel had de instructie om pas bij aanhoudend geluid te gaan kijken.

De Inspectie deed onderzoek naar zijn dood en concludeerde dat het toezicht 's nachts onvoldoende was en dat het uitluistersysteem niet doeltreffend was ingezet. Gerverdinck blijkt nu een van de zes overleden bewoners van gehandicapteninstellingen te zijn waar de Inspectie de afgelopen vijf jaar onderzoek naar deed.

Gezondheidsjurist Brenda Frederiks denkt dat het niet bij deze zes gevallen blijft. "Dit kan een topje van de ijsberg zijn. We weten dat uitluisteren nu bijna in elke instelling wordt gebruikt. Er kunnen nog veel meer gevallen zijn. Het zou ook kunnen gaan om ernstig letsel - dat er toch iets heel ergs vervelends is gebeurd - met grote gevolgen."

Lees meer en bekijk de reportage op de website van Nieuwsuur.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!