Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inspectie: gehandicaptenzorg is niet verslechterd

20 augustus 2013 Door de redactie Geen reacties

De Inspectie voor de gezondheidszorg is het niet eens met actualiteitenrubriek Nieuwsuur dat de gehandicaptenzorg sinds 2007 is verslechterd. In 2007 werd op een andere wijze toezicht gehouden dan nu. Cijfers uit deze periode kun je dan ook niet zomaar vergelijken met cijfers uit latere jaren.

Met die opmerking besluit een nieuwsbericht over de bemoeienissen van de Inspectie met de locatie Onnen van de Groningse zorgorganisatie Novo. Vorig jaar overleed daar een bewoonster nadat zij door vier begeleidsters tegen de grond was gewerkt. Het overlijden van de bewoonster werd volgens het persbericht bij de inspectie gemeld door de instelling zelf (een wettelijke verplichting), door een zus van de overledene en door het openbaar ministerie. Vervolgens zijn vier onderzoeken ingesteld: door de inspectie, de klachtencommissie, door een extern bureau in opdracht van de instelling en door het openbaar ministerie, dat de zaak heeft geseponeerd wegens noodweer.

Het onderzoek van de inspectie leidde tot een aantal vervolgonderzoeken. Belangrijkste conclusie was dat het incident kon plaatsvinden vanwege structurele tekortkomingen in de zorg. De Inspectie concludeerde dat de veiligheid van zorg in het geding was. Toen de Inspectie besloot verscherpt toezicht in te stellen in Onnen, sloot Novo de locatie.

Er loopt inmiddels ook een Inspectieonderzoek naar de andere locaties van Novo.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!