Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inspectie focust op preventie om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan

26 januari 2022 Door de redactie Geen reacties

Tot dusver deed de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vooral onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag naar aanleiding van een melding die zij kreeg. Nu kiest zij voor een andere aanpak die meer gericht is op bewustwording en preventie.

De IGJ ontvangt jaarlijks zo’n 140 meldingen over zorgverleners die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen bij cliënten. Een zorgverlener die de fout in gaat, doet dit niet altijd doelbewust. Er is vaak sprake van een schemergebied, waarna het langzaam kan uitmonden in grensoverschrijdend gedrag. Denk aan een zorgverlener die een vriendschapsverzoek op social media accepteert van een cliënt en gaandeweg steeds vaker contact heeft met die persoon.

Scheve machtsverhouding
Zelfs als seksuele handelingen gebeuren met instemming van beide partijen (omdat ze verliefd zijn op elkaar, bijvoorbeeld) wordt dit toch als grensoverschrijdend gedrag gezien. Er is immers sprake van een zorgrelatie, waarbij de cliënt in een bepaalde mate afhankelijk is van de zorgverlener: een scheve machtsverhouding. Daarom stelt de inspectie: elke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen zorgverlener en cliënt is mogelijk beschadigend en dus niet toelaatbaar.

Een zorgrelatie moet veilig zijn. Erkennen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag ook in de zorg voorkomt en daarover praten, helpt om een veilige zorgrelatie en vertrouwen in de zorg te houden, stelt de IGJ. Hierover gaat de inspectie in gesprek met bestuurders en zorgaanbieders.

Preventie
Ruimte geven aan het bespreken van positieve gevoelens van een zorgverlener voor een cliënt kan helpen bij preventie. Het komt voor dat je die ene cliënt net wat meer aandacht en tijd geeft, omdat je je bij hem of haar meer betrokken voelt dan bij andere cliënten. Maar dit kan afglijden richting een schadelijke situatie, schetst de inspectie. Door meer de nadruk op preventie te leggen, kan de zorgverlener zelf - of de professionele omgeving - ingrijpen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.  |

Bekijk de Toezichtsvisie Toezicht op een veilige zorgrelatie.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!