Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inspectie eist Raad van toezicht bij Woongroep Keijenborg

23 september 2013 Door de redactie Geen reacties

De Stichting Woongroep Keijenborg in het Achterhoekse Keijenborg moet een Raad van toezicht instellen. Als de stichting dat niet binnen vier weken voor elkaar heeft, legt staatssecretaris Martin van Rijn van Vws een dwangsom op. Volgens de Inspectie voor de gezondheidszorg voldoet de instelling zonder Raad van toezicht niet aan de eisen van de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi).

Bij Woongroep Keijenborg wonen mensen met een psychische stoornis of een verstandelijke beperking. De stichting levert zorg op basis van een persoongebonden budget aan 16 tot maximaal 45 cliënten.

Dwangsom
Tijdens diverse toezichtbezoeken in 2012 en 2013 constateerde de inspectie dat Stichting Woongroep Keijenborg geen Raad van toezicht kent. Daar is de stichting herhaaldelijk op aangesproken. Ondanks deze verzoeken heeft de instelling nog niet aan de wettelijke eis voldaan. Dit was voor de inspectie aanleiding om de staatssecretaris te adviseren een last onder dwangsom op te leggen. Dat houdt in dat Stichting Woongroep Keijenborg een geldboete krijgt als zij niet binnen vier weken een onafhankelijke Raad van toezicht heeft ingesteld.

Helemaal niet
"Dat zijn wij helemaal niet verplicht", reageert Carla Elbertsen van Woongroep Keijenborg in dagblad De Gelderlander.  "Dat zijn we alleen verplicht wanneer we met Awbz-patiënten werken, maar wij maken gebruik van het persoonsgebonden budget. Dan hoef je géén Raad van toezicht te hebben. Dus ik weet niet waar ze mee bezig zijn, maar wij betalen niet."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!