Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inspectie: 'Behandeling Brandon volgens regels'

19 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een onaangekondigd inspectiebezoek aan 's Heerenloo in Ermelo gebracht naar aanleiding van de uitzending van televisieprogramma Uitgesproken over een vastgeketende cliënt. De inspectie concludeert: "De behandeling van deze cliënt met zeer complexe en uitzonderlijke psychiatrische problematiek vindt zorgvuldig en verantwoord plaats."

De IGZ deed haar onaangekondigde inspectiebezoek naar aanleiding van signalen van het televisieprogramma Uitgesproken EO over de omstandigheden waaronder de betreffende cliënt wordt behandeld en begeleid. Deze omstandigheden leken niet overeen te komen met de informatie die over de behandeling bij de IGZ bekend is.

IGZ ontkent dat het in de afgelopen jaren meerdere meldingen heeft ontvangen over de behandeling van deze cliënt, zoals in het televisieprogramma naar voren kwam. "De enige melding over deze cliënt dateert van begin 2008. Volgens de medewerker zou er geen toezicht op de cliënt worden gehouden. De inspectie heeft hierop actie ondernomen en de instelling en de cliënt in mei 2008 bezocht om te kijken of de behandeling en begeleiding voldeed aan de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg. Dit was het geval. De cliënt had permanent twee begeleiders, waarvan een altijd bij de cliënt in de ruimte aanwezig was", zo verklaart de inspectie.

´Ernstige problematiek´
"Sinds 2008 is de behandeling van de cliënt een aantal keer aangepast aan de actuele problematiek en de daarbij horende veranderde zorgbehoefte. De problematiek van deze cliënt is op dit moment dusdanig ernstig, dat deze, ondanks inspanningen van de instelling om de vrijheidsbeperkende maatregelen zo veel mogelijk terug te dringen, voor zijn eigen en andermans veiligheid permanent in zijn vrijheid is beperkt."

De inspectie zegt de behandeling van deze cliënt te blijven volgen en erop toe te zien dat deze ook in de toekomst met regelmaat geëvalueerd zal worden, gericht op het zoveel mogelijk terugdringen van vrijheidsbeperking.

Bekijk het verslag van het inspectiebezoek aan ´s Heerenloo in Ermelo

Lees ook: Rapport over Brandon en Discussie over vastgebonden lvg-er

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!