Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inspectie beëindigt verscherpt toezicht op Prader-Willi Huis

1 februari 2016 Door de redactie Geen reacties

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op Prader-Willihuis te Mûnein (Molenend) beëindigd. Er is hard gewerkt om aan de normen te voldoen, concludeert de inspectie.

Op 22 juli 2015 stelde de inspectie Prader-Willi Huis onder verscherpt toezicht. De kwaliteit van de zorg was volgens de inspectie niet voldoende: “De deskundigheid van de medewerkers sloot niet goed aan op de cliëntpopulatie, zorgdossiers waren niet op orde en het beleid voor de medicatieveiligheid en het toepassen van vrijheidsbeperking was onvoldoende.”

Ouders van cliënten van het Prader-Willihuis laakten eerder het oordeel van de inspectie en toonden zich juist erg tevreden over de zorg (zie ook 'Prader Willi-huis gewaardeerd en toch veroordeeld'). Oud-medewerkers zeiden in een uitzending van omroep Friesland dat cliënten stelselmatig werden mishandeld, iets wat betrokkenen ook niet herkenden (zie ook Prader Willihuis opnieuw onder vuur).

Voortvarend
Op 15 september en 15 december 2015 bezocht de inspectie Prader-Willi Huis om de kwaliteit van de zorg te toetsen en te bekijken of verbeteringen waren doorgevoerd. Uit het onderzoek bleek volgens de inspectie dat er hard was gewerkt om de zorg te verbeteren: “De deskundigheidsbevordering van de medewerkers is voortvarend ter hand genomen, de zorgdossiers zijn aanzienlijk verbeterd en het beleid voor medicatieveiligheid en het toepassen van vrijheidsbeperking is op orde.”

De inspectie beëindigt het verscherpt toezicht en blijft de ontwikkeling van de kwaliteit van zorg bij Prader-Willihuis volgen. Dit jaar brengt de inspectie nog een keer een onaangekondigd bezoek aan het Prader-Willihuis.

Download het inspectie rapport (pdf) van het Prader Willihuis Munein december 2015

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!