Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Informatie en ervaringsverhalen over de Wet zorg en dwang

28 september 2022 Door de redactie Geen reacties

Op de website van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is een pagina te vinden die ingaat op de dilemma’s die zorgorganisaties kunnen tegenkomen met betrekking tot de Wet zorg en dwang (Wzd). Ook is er een wegwijzer opgenomen met relevante informatie over de wet.

De bewuste Wzd-pagina op de site van de VGN bevat daarnaast ook linkjes naar podcasts, een talkshow en video’s over het onderwerp, met allerlei voorbeelden uit de praktijk. Zowel vanuit kleinschalige zorg, zorgboerderijen als grote gehandicaptenzorgorganisaties.

In de talkshow, die online terug te kijken is en zo’n anderhalf uur duurt, is te zien hoe zorgprofessionals en deskundigen uit de ambulante praktijk omgaan met (on)vrijwillige zorg en de Wet zorg en dwang. Deelnemers zijn onder meer een eigenaar van een zorgboerderij, een beleidsadviseur van ’s Heeren Loo, een inspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd, een arts VG en een persoonlijk begeleider. Een ervaringsdeskundige van de LFB en een communicatiemanager van de VGN leiden het gesprek.

Kritisch kijken
In een video, gemaakt bij een kleinschalige zorgorganisatie, wordt al snel duidelijk dat onvrijwillige zorg eerst niet als zodanig werd herkend. De zorgaanbieder ging ervan uit dat de Wet zorg en dwang bij hen niet van toepassing zou zijn, want zij kenden geen onvrijwillige zorg. Tot men wat kritischer ging kijken en ontdekte dat onvrijwilligheid en dwang vaak in heel kleine dingen schuilt.

Alle content op de pagina is ontwikkeld voor het project 'Ambulante onvrijwillige zorg in de gehandicaptensector' van de Federatie Landbouw en Zorg, Branchevereniging Kleinschalige Zorg en VGN in opdracht van het ministerie van VWS.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!