Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Infectiepreventie bij kleine aanbieders gehandicaptenzorg kan nog beter

2 februari 2021 Door de redactie Geen reacties

Vanwege de uitbraak van het coronavirus vorig voorjaar, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in het najaar onderzoek bij kleine zorginstellingen in de gehandicaptenzorg gedaan naar infectiepreventie. Hieruit blijkt dat zij hier meer aandacht voor hebben, maar dat ook verbeteringen noodzakelijk zijn. Vooral in het gebruik van PBM en op het gebied van schoonmaken.

Afgelopen zomer keek de inspectie voor het eerst mee naar infectiepreventie bij zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg. Toen bleek dat met name kleine zorgaanbieders geen deskundigheid en scholing op het gebied van infectiepreventie hebben belegd binnen de organisatie, besloot de IGJ in het najaar een vervolgonderzoek te doen.

Juiste bescherming
Op het gebied van persoonlijke verzorging en met name handhygiëne van cliënten hebben de kleine zorginstellingen het wel goed op orde. Die zijn belangrijk bij het bestrijden van infectieziekten, aldus de inspectie. Het is juist het handelen van het zorgpersoneel zelf dat beter kan, bijvoorbeeld op het gebied van de PBM, de persoonlijke beschermingsmiddelen. Niet altijd worden de juiste middelen gebruikt en ook bij het aan- en uittrekken van handschoenen gaat het vaak mis. Handschoenen worden ook vaak te lang gedragen.

Beter schoonmaken
In veel kleine zorginstellingen zijn cliënten zelf verantwoordelijk voor het opruimen en schoonmaken van hun kamer. Ook helpen ze mee bij het reinigen van gemeenschappelijke ruimtes. De manier waarop er schoongemaakt wordt, kan volgens de inspectie bij veel van de bezochte aanbieders beter. Zo liggen gebruikte en schone materialen bij elkaar (gebruikte doekjes en sponzen bij nieuwe) en worden doekjes niet vervangen tussen de schoonmaak van verschillende ruimtes in. In 75 procent van de gevallen is geen goed desinfectiemiddel aanwezig, of het voldoet niet aan de norm. Het IGJ adviseert te werken met de schoonmaakschema’s van het LCHV.

Corona
De inspectie vindt het opvallend dat er over het algemeen wel goed gewerkt wordt volgens de coronarichtlijnen, maar dat bij een derde van de bezochte instellingen beleid ontbreekt in het geval er een coronabesmetting op de locatie wordt geconstateerd.  |

Lees de conclusies en aanbevelingen of bekijk de hele rapportage Aandacht voor infectiepreventie in de kleinschalige gehandicaptenzorg groeit, maar verbeteringen nodig en mogelijk van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!