Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Individueel begeleiden scheelt miljoenen

23 maart 2011 Door de redactie Geen reacties

Verfrissend geluid: bij de JP van den Bentstichting in Deventer klagen ze niet over geldgebrek. Ze houden zich niet met geld bezig, alleen met wat mensen nodig hebben: een eigen plek, geen last van anderen, en precies genoeg begeleiding. En ze begeleiden niet alleen gemakkelijke cliënten, er zitten ook mensen tussen met ernstige gedragsproblematiek of meervoudig complexe beperkingen.

Wat merkt de JP van den Bentstichting dan van de zorgzwaartefinanciering? Eigenlijk niks. Locatiehoofd Mieke Jansen-van de Sligte: "De geldstroom is niet van invloed op hoe wij de nodige zorg regelen. Een cliënt komt binnen met een ondersteuningsvraag; daar hoort de juiste indicatie bij en wij ondersteunen hem bij zijn vraag. Als de indicatie niet past regelen we een herindicatie, of we zoeken een andere oplossing binnen onze organisatie."

We rekenen niet in uren

Directeur Ruud Klarenbeek: "We zijn helemaal niet bezig met geld, zeker niet op voorhand. Natuurlijk moeten we geld binnenhalen en zorgvuldig registreren, maar centraal staat altijd de vraag van de cliënt. Die ligt vast in zijn ondersteuningsplan." Mieke: "Er staan duidelijke kopjes in het zorgplan: de ondersteuningsvraag, de begeleidingsstijl, en dat we twee keer per dag langskomen om die vraag te beantwoorden. We rekenen niet in uren."

Ruud: "Veel andere zorgorganisaties nemen de zorgzwaarte als uitgangspunt: hoeveel geld levert dat op, en wat kunnen we daarvan betalen. Wij doen het andersom: wat heeft die persoon nodig? Het geld is de achterkant."Mieke: "Bijna iedereen woont individueel in een eigen appartement. De locaties tellen 12-14 appartementen. We begeleiden altijd individueel, ook bij zeer ernstige meervoudige handicaps. Groepen zijn er nauwelijks meer."

Lees in Klik van april 2011 over stichting JP van den Bent (betaalde download als pdf, gratis voor online abonnees) en hoe zij erin slagen cliënten alle zorg te bieden die ze nodig hebben, en toch geen geldproblemen te hebben .

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!