Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inclusieve flamencovoorstelling met spelers met een beperking

29 januari 2019 Door de redactie Geen reacties

Tijdens de Nederlandse flamenco biënnale hebben deelnemers van Theatergroep Flexibel voor mensen met een verstandelijke beperking, samengewerkt met een Spaanse regisseur aan ‘Flamenco Inclusivo’. Ze kregen workshops en traden op met een bijzondere voorstelling. De eindpresentatie is onder meer te zien op zaterdag 3 februari in het Bimhuis in Amsterdam.

Flamenco Inclusivo (‘flamenco voor iedereen’) is een educatief project dat integratie wil bevorderen door het inzetten van podiumkunsten, geregisseerd door de danser en pedagoog José Galán. Zijn ‘Flamenco Inclusivo’ is de eerste cursus waar personen met een visuele, auditieve, fysieke of cognitieve beperking welkom zijn.

Zo maakt hij voor doven choreografieën in stilte, waarbij lichamelijke expressie en gebaren het flamencoritme uitdrukken. Galán ziet in de flamenco een ideaal middel om te strijden voor gelijke kansen voor mensen met een beperking: “Ik vind het fantastisch dat ik zo veel mensen in verschillende omstandigheden kan helpen te dromen en zichzelf elke dag te blijven ontwikkelen.”

Tijdens de Flamenco Biënnale liet Galán met zijn voorstelling Sueños reales, Cuerpos posibles (Real Dreams, Possible Bodies) met Lola López (in rolstoel) en Reyes Vergara (met Downsyndroom) de vitale kracht van flamenco voelen. Daarnaast kregen Nederlandse jonge volwassenen met een beperking en dansdocenten in opleiding, een week lang les van Galán. Bekijk een aanstekelijk filmpje van een van de eerste workshops.

Het eindresultaat presenteerden zij afgelopen weekend in Theater de Purmaryn in Purmerend. Maar ook komend weekend, op 3 februari om 15:15 uur in het Bimhuis in Amsterdam, is te zien wat er gebeurde tijdens de workshops Flamenco Inclusivo van José Galán.  |

Lees meer over Theatergroep Flexibel, de voorstelling in het Bimhuis en het Flamenco Inclusivo-project op de Flamenco Biënnale.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!