In 2003 werd in Indonesië het recht ingevoerd van kinderen met een beperking op een plek in het reguliere onderwijs. Maar zonder de medewerking van leraren is dat overheidsbeleid niet naar de praktijk te vertalen. Wat vinden leraren van de komst van gehandicapten kinderen in hun klas? Wat weten ze over beperkingen? Weten ze hoe ze inclusief onderwijs op hun school moeten invoeren, hoe ze les kunnen geven aan speciale leerlingen? In Groningen promoveerde Farida Kurniawati op een onderzoek naar inclusie in het Indonesische onderwijs.
Echt voortvarend verloopt de invoering van geïntegreerd onderwijs in Indonesië niet. Kurniawati (universitair docent in Indonesië) ontdekte dat twee factoren belemmerend werken: leerkrachten snappen niet wat wordt bedoeld met inclusief onderwijs, en ze zijn niet in staat goed les te geven aan leerlingen met beperkingen.
Positiever
Het doel van Kurniawati's onderzoek was kennis over te dragen aan leraren via trainingen en op die manier de houding van schoolteams ten aanzien van kinderen met beperkingen om te buigen. Op korte termijn bleken leraren zich na zo'n training positiever op te stellen jegens conclusie, ze begrepen meer van handicaps, en verdiepten zich in strategieën om de manier van lesgeven aan te passen.
Teachers' attitudes, knowledge, and teaching strategies towards students with special educational needs in primary inclusive education in Indonesia, proefschrift van Farida Kurniawati. Informatie op www.rug.nl.