Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking bij bijzondere expositie

14 september 2020 Door de redactie Geen reacties

De expositie ‘Wat je niet ziet, bestaat niet/wel’ geeft bezoekers een bijzondere ervaring van inclusie van mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens de expositie is namelijk het werk te zien van 3 duo’s, bestaande uit een kunstenaar met en zonder verstandelijke beperking, en de weg ernaartoe. Bezoekers kunnen zich ook opgeven om een duo te vormen met iemand met een verstandelijke beperking en daarmee een ervaringstour te doorlopen.

De expositie is onderdeel van het Idols project 'Iedereen doet mee', mogelijk gemaakt door zorgorganisatie Aveleijn, de gemeente Enschede, vereniging LFB en stichting Prokkel. Een groep kunstenaars onderzoekt hierbij samen met zorgorganisatie Aveleijn of en hoe mensen met een verstandelijke beperking mee kunnen doen in de maatschappij.

Met de interactieve tentoonstelling ‘Wat je niet zie, bestaat niet/wel’ laten de kunstenaars mensen met en mensen zonder een verstandelijke beperking elkaar ontmoeten. De werken van drie kunstenaarskoppels van iemand met en iemand zonder beperking vormen het hart van de tentoonstelling. Daarnaast wordt het proces, wat het met hen persoonlijk deed om samen te werken, in beeld gebracht. Deze tentoonstelling is vrij toegankelijk voor een onbeperkte groep bezoekers.

Ervaringstour
Voor een select gezelschap wordt een ervaringsroute van zo’n anderhalf uur uitgestippeld, die je kunt doorlopen met een cliënt van Aveleijn. Vooraf worden koppels gemaakt van iemand met en zonder beperking. Deze prokkelkoppels (een ‘prokkel’ staat voor een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en zonder een verstandelijke beperking) leren elkaar in persoonlijke vragen kennen en bezoeken samen de tentoonstelling.

Na afloop worden de duo’s uitgenodigd om elkaar te portretteren en te proberen elkaar met open blik te zien. Hun werken vormen een groeiend kunstwerk gedurende de expositieperiode. Tot slot wordt aan het duo gevraagd hoe ze het vonden om elkaar te ontmoeten en of ze elkaar nog eens zouden willen zien.

Informatie
Het is mogelijk om de tentoonstelling als ‘Prokkelkoppel’ te bezoeken op 26 september van 13 tot 18 uur, of op 1, 7 of 9 oktober van 11 tot 17 uur. Opgeven kan via all-in@concordia.nl.

De expositie is te zien op 26 september om 12 uur op het festival Allée Rentrée, Tubantia drukpershal, Getfertsingel 45 Enschede, en vervolgens in de binnenstad van Enschede in een winkelpand aan de Haverstraatpassage. Meer informatie op https://wereldzonderverschil.nl/verhalen/iedereen-doet-mee.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!