Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inclusie onderstreept het belang van begrijpelijke taal

12 maart 2020 Door de redactie Geen reacties

In een inclusieve samenleving telt en doet iedereen mee. Een mooi streven, maar zolang (overheids)communicatie te ingewikkeld is voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, staan zij bij voorbaat al achter. Daarom vinden initiatieven plaats die ervoor moeten zorgen dat taal begrijpelijk wordt voor iedereen.

Op verzoek van zorgorganisatie Koraal kwamen 2 maart ruim vijftig publieke en private partijen bijeen om te praten met ervaringsdeskundigen over het motto: taal voor allemaal. Prinses Laurentien van Oranje, onder meer oprichter van de Stichting Lezen & Schrijven, leidde deze bijeenkomst.

ZieMij
Koraal won in 2018 de eerste VG Hackathon met de digitale tool ‘ZieMij’, die moeilijke brieven eenvoudiger en begrijpelijk maakt. Dit levert al grote winst op voor mensen die deze brieven normaal gesproken links laten liggen met soms grote gevolgen: het mislopen van toeslagen of het maken van schulden.

Maar we kunnen het niet alleen, zegt Koraal. Er is samenwerking nodig op alle fronten: maatschappelijk, publiek en privaat. Daarom werden deze partijen samengebracht. In april volgt de tweede bijeenkomst. Dan zoeken de deelnemers samen naar het antwoord op de vraag: hoe creëren we een beweging die taal, communicatie en dienstverlening creëert waardoor alle mensen mee kunnen doen en ertoe doen: zodat we elkaar (weer) begrijpen. 

Dag van de Begrijpelijke Communicatie
Het Netwerk Begrijpelijk Communicatie, waarin Koraal eveneens vertegenwoordigd is, houdt dinsdag 24 maart in Utrecht voor de derde keer de Dag van de Begrijpelijke Communicatie. Deze is bedoeld voor iedereen die bezig is met (digitale) cliëntcommunicatie in de gehandicaptenzorg.

De ambitie van het netwerk is om informatie begrijpelijk en beschikbaar te maken voor mensen aan wie men zorg verleent. Je kunt er je ervaringen kwijt, je kennis delen en voorbeelden geven van wat juist wel en wat niet moet. Maar ook als je gewoon behoefte hebt aan informatie over het onderwerp ben je welkom op de bijeenkomst. Deelname is gratis en er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

In de ochtend wordt vooral plenair gepraat over hoe de ambitie van het netwerk vormgegeven kan worden. In de middag vinden verschillende workshops plaats op het gebied van begrijpelijke communicatie, onder meer met de makers van Steffie.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!