Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inclusie aan de Maas

7 december 2011 Door de redactie Geen reacties

Jarige zorgorganisatie Pameijer (85) in Rotterdam heeft de afgelopen 20 jaar hard gewerkt aan inclusie en persoonlijke toekomstplanning. Het is de leidraad geworden voor de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening.

Inclusie-voorvechter orthopedagoog Erwin Wieringa, die zijn kennis en inspiratie opdeed in de Verenigde Staten, heeft daar een grote rol in gespeeld. In het Pameijer jubileumboek ‘Ondertussen, mensen in de marge en hun voorvechters,’ beschrijft hij in een heel persoonlijke stijl zijn eigen ontdekkingen en avonturen op het gebied van inclusie en de invoering daarvan – met behoorlijk wat tegenstand – in Nederland.

Portretten
Daarnaast schetst hij mooie portretten van cliënten, familieleden, medewerkers en managers van Pameijer. Centraal staat steeds wat de nieuwe kijk op zorg voor de levens en het werk van deze mensen heeft betekend. Dat mensen ondanks hun beperkingen toch een echt leven kunnen leiden, met zinvol werk, betekenisvolle contacten, en vooral plezier. Professionals vertellen hoe ze hen daarin steunen, door ruimte te geven, voorwaarden te scheppen, en in de eerste plaats door te luisteren naar wat cliënten te vertellen hebben en met hen op zoek te gaan naar hun dromen. Fotografe Sanne Donders maakte er prachtige portretten bij.

Mensen in de marge en hun voorvechters’. Is uitgegeven door stichting Pameijer, prijs € 15. Bestellen via e-mail.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!