Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

In verweer tegen afbraak van de zorg

11 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Hoewel de meeste gemeenten tot op heden nog geen duidelijkheid hebben gegeven over welke zorg zij inkopen en welk budget beschikbaar is, toch kondigt de ene na de andere zorgorganisatie massaontslag aan. Vakbond Fnv roept vanwege de groeiende onrust iedereen op de petitie 'Red de zorg' te tekenen. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft inmiddels bij staatssecretaris Van Rijn diverse problemen met de transitie gemeld.

De zorg voor ouderen, langdurig zieken en kwetsbare kinderen legt het kabinet per 2015 bij de gemeenten neer, samen met een bezuiniging van meer dan 3 miljard euro. Onder ouderen, zieken, gehandicapten en zorgmedewerkers in heel Nederland is grote onrust ontstaan. Zij kregen afgelopen weken van hun gemeenten te horen dat zij over enkele maanden geen zorg meer krijgen. Tegelijkertijd kondigen zorgorganisaties massaal ontslagen aan.

Ontslagenteller
Volgens Corrie van Brenk, voorzitter Abvakabo Fnv beginnen mensen nu te voelen wat de desastreuze gevolgen zijn van het kabinetsbeleid. "De ontslagenteller slaat op hol. We gaan dit in heel Nederland voelen. Als we nu niets doen, wordt 2015 een zwart jaar voor ouderen, kwetsbare kinderen en zieken. We moeten tot het uiterste gaan om de zorg te redden." De Fnv is daarvoor de petitie 'Red de zorg' begonnen. Duizenden mensen hebben die inmiddels getekend en het aantal groeit in rap tempo.

Onduidelijkheden en tijdsdruk
Leden van brancheorganisatie Vgn maken zich zorgen over de continuïteit van zorg voor cliënten en de gevolgen voor medewerkers. Op het meldpunt Hervorming Langdurige Zorg hebben ze laten weten nu al tegen hoge en extra kortingen van gemeenten en zorgkantoren aan te lopen, en last te hebben van onduidelijkheden en tijdsdruk door de transitie. Via het meldpunt zijn inmiddels 70 meldingen binnengekomen van 29 organisaties, waarvan de Vgn de belangrijkste in een brief aan Van Rijn heeft gestuurd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!