Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

In- of overschatten van mensen met een verstandelijke beperking

5 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

Mensen een licht verstandelijke beperking willen liever niet worden onderschat, door bijvoorbeeld met ‘kinderachtige’ pictogrammen te werken. Tegelijkertijd wil je ze ook niet overschatten en informatie duidelijk overbrengen. Over dat dilemma schrijft Claudia Kaagman in de Klik #echtgebeurd. Lees haar anekdote, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon.

Zelf iets bijzonders meegemaakt? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

De 'Echt gebeurd’ van Klik 1 2019:


Overschatten
Lauren is een stoere jonge meid van 25 jaar die snel overschat wordt. Lauren heeft namelijk geen problemen, al helemaal geen beperking en hierdoor logischerwijs ook geen hulpvraag. “Ik woon hier gewoon omdat dat nu even handig is,” aldus Lauren met een IQ van 70 en een laag sociaal emotioneel niveau. “En behandel me niet met picto’s ofzo hoor, ik ben geen kind.”

Ik neem me voor om de valkuil van het overschatten van Lauren te vermijden en ik ga voorzichtig te werk. “Lauren, ik heb een aantal papieren bij me die ik altijd bij anderen gebruik. Helaas staan er vanwege hen wél plaatjes op. Vind je het erg als ik die gebruik?”

Als een reddende engel staat Lauren op: “Nee joh, daar kun je niets aan doen dat zij dat nodig hebben, pak maar hoor!” Lauren is trots; ze heeft me immers gered met haar flexibele houding. En zo maakt ze stiekem toch gebruik van mijn hulpmiddel.

Een positief gesprek start en we spreken over het behalen van doelen en hierbij horende beloningen. Ik noem vol enthousiasme een aantal beloningsopties; parfummetje, bioscoopbon enzovoort.

Lauren is even stil en zegt dan: “Ik had zo graag een bestuurbare speelgoedauto willen hebben als beloning.” Tja….wie wil nou een parfummetje hebben als je ook een speelgoedauto kunt kiezen? En ik wilde de valkuil van het overschatten nog wel voorkomen…  |  Claudia Kaagman


Zelf iets bijzonders meegemaakt in of buiten je werk? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!