Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

In eigen tempo op weg naar een passende werkplek

4 maart 2020 Door de redactie Geen reacties

De Academie voor Zelfstandigheid gaat drie leerlijnen ontwikkelen die mensen met een verstandelijke beperking vanuit de dagbesteding kunnen gaan volgen. Hiermee kunnen zij een erkend branchecertificaat of praktijkbewijs halen. Dit moet mensen met een beperking helpen bij het vinden van een (onbetaalde) baan.

De Academie voor Zelfstandigheid was eerder al succesvol met onder meer de brancheopleiding Woonhulp voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen met dit papiertje aan de slag in de gehandicapten- of ouderenzorg. Nu is de academie door het ministerie van VWS, belangenvereniging LFB en brancheorganisatie VGN gevraagd om leerlijnen te ontwikkelen in drie sectoren:
-          Leerlijn assistent facilitair medewerker
-          Leerlijn assistent groenvoorziening
-          Leerlijn assistent logistiek.

Belangrijk aspect is dat de betreffende sectoren de leerlijnen ook erkennen, zodat het papiertje ook echt waarde heeft. Verder is het essentieel dat mensen met een beperking in hun eigen tempo en passend bij hun situatie geschoold en getraind worden. Zo worden zij geholpen om uitdagend, betekenisvol werk te kunnen gaan doen. Net als ieder ander.

Help mee
Om hieraan te kunnen voldoen werkt de academie onder meer samen met de gehandicaptensector. Ze heeft contact met leden van de VGN en ervaringsdeskundigen van de LFB. De VGN roept leden daarom nadrukkelijk op om:
-          Kennis, materiaal en content te delen
-          In een redactieraad plaats te nemen waarin een van de leerlijnen ontwikkeld worden.

Wie zich hiervoor aan wil melden, kan dit voor 15 maart doen door een mail te sturen naar info@zelfstandigzijn.nl t.a.v. Margriet Belder.

Het leerlijnenproject is onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!