Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

In de gevangenis wachten op hulp

20 december 2007 Door de redactie Geen reacties
Het wordt steeds doller met de jeugdzorg in Nederland. De Volkskrant rapporteerde onlangs over kinderen voor wie geen plek is, en die in een jeugdgevangenis op hulp wachten. Een licht verstandelijk gehandicapt meisje van 16 zou zo’n gevaar zijn voor zichzelf en anderen, dat ze in een justitiële jeugdinrichting is geplaatst in afwachting van een plek voor behandeling. Dat is ook het geval met een 15-jarig meisje dat een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft. Namens beide meisjes werden rechtszaken aangespannen, maar de rechtbanken in Haarlem en Den Haag wezen hun bezwaren tegen gevangenzetting af. De rechters vinden het weliswaar ‘onwenselijk’ dat zij in de gevangenis zitten, maar er is nu eenmaal onvoldoende capaciteit in jeugdinrichtingen: ‘Op de staat rust geen enkele wettelijke verplichting om het meisje binnen een bepaalde tijd in een behandelinstelling te plaatsen.’

En daar zit je dan als licht verstandelijk gehandicapte. In de gevangenis zonder strafblad. Als de maatschappij zo reageert op je problemen, kun je nauwelijks anders dan van kwaad tot erger komen.

Jaarlijks zitten zo’n 4.000 kinderen zonder veroordeling in de gevangenis, omdat er geen goede opvang voor hen is. Dat moet per 1 januari afgelopen zijn, als de wetswijziging daartoe tenminste wordt aangenomen in de Eerste kamer. Maar kinderrechters vrezen dat de jeugdzorg dan nog verder verstopt raakt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!