Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

In bad gaan wordt belevenis voor cliënten Daelzicht

22 januari 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

In bad gaan is in de zorg vaak vooral praktisch, en de badkamers zijn dan ook veelal functioneel ingericht. Voor de cliënten van een van de woningen in de Rozenhof, op het terrein voor beschermd wonen van zorgorganisatie Daelzicht in Heel is dat heel anders. Badderen wordt een gezellige en ontspannende beleving met de nieuwe wellness badkamer.

Zorginstelling Daelzicht kwam de afgelopen tijd in het nieuws vanwege het ontwikkelen van een belevenispark in Heel. Ook op kleinere schaal geeft de instelling invulling aan belevingsgerichte zorg. Zo werd afgelopen woensdag een heuse wellness badkamer in gebruik genomen in één van de woningen op het terrein voor beschermd wonen in Heel.

Kuuroord
Gerda Houben-Hall, teamleider van de Rozenhof vertelt: “In bad gaan hoort er natuurlijk bij, maar onze badkamers zijn nou niet bepaald gezellig ingericht. De nieuwe wellness badkamer is dat absoluut wel. We hebben gezocht naar een optimale combinatie van functionaliteit én beleving. Je waant je in een kuuroord, compleet met een sterrenhemel als plafond, een warme inrichting, lekkere geuren, rustgevend geluid en een groot scherm waarop je alle sferen die je maar kunt bedenken, tevoorschijn kunt toveren. Daarmee wordt in bad gaan niet langer iets wat moet, maar wordt het een ontspannende belevenis voor onze cliënten.”

badkamerdaelzicht2.jpg

Ook voor bezoekende familieleden betekent de nieuwe badruimte een extra activiteit. “Bleven de activiteiten tot nu toe vaak beperkt tot een wandeling maken of gezellig koffie drinken; nu zijn de mogelijkheden uitgebreid met bijvoorbeeld samen een dvd bekijken tijdens het badderen.”

Door anders te kijken naar bestaande zorg, wil Daelzicht meer bereiken voor cliënten. Beleving is daarin een belangrijke component. Gerda: “Ik ben van plan om ook de andere badkamers in de Rozenhof nog aan te pakken. Zo denken we bijvoorbeeld aan een badkamer in het jungle-thema, of een koninklijke badkamer waar je als een echte prins of prinses verwend wordt. En natuurlijk vinden wij het prima als ook andere cliënten dan alleen de Rozenhof-bewoners een keer komen genieten!”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!