Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

In 6 stappen naar een prikkelvriendelijke omgeving

25 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Iedereen heeft verschillende manieren om prikkels te verwerken. Als je kinderen/cliënten hierbij helpt, worden ze alerter en zijn ze in staat om meer te leren. Hoe je dat doet in een groep met kinderen met verschillende prikkelbehoeftes vertelden Robert de Hoog, Sandra Stultiens-Houben en Ingrid van der Heijden op de bijeenkomst Prikkels in de groep in het Mindcenter in Vianen. Bekijk hier ook de fotopagina van de bijeenkomst van vrijdag 21 maart.

De deelnemers kregen eerst uitleg over de zintuigen en prikkelverwerking. Alle zintuigen ontwikkelen zich, maar soms gaat er iets mis bij de koppeling van informatie van de zintuigen naar de hersenen, de sensorische integratie (si). Si-therapeut Robert de Hoog vertelde dat iedereen, vaak ook nog eens per zintuig, verschilt in het verwerken van prikkels. Het ene kind zoekt prikkels op, de andere vermijd ze juist. Of een cliënt is erg gevoelig voor prikkels, terwijl een ander prikkels heel gebrekkig oppikt.

Stappenplan
prikkelszaalsandra2Hoe je als begeleider of leerkracht de omgeving op al deze verschillende behoeften aan laat sluiten, vertelde autismespecialist en leerkracht Sandra Stultiens-Houben. Ze gaf in een workshop uitleg over een 6 stappenplan:

1. Zicht krijgen op de si-behoefte: de functie van gedrag (medische redenen uitsluiten). Extra aandacht voor mensen bij autisme; waarbij de zintuigen erg ontvankelijk zijn.
2. Maak activiteiten, tijd, ruimte en personen voorspelbaar en overzichtelijk. Voorbeeld is een begeleider met een badge met de foto van het kind dat hij/zij begeleidt.
3. Zorg voor een prikkelarme basis. Geen drukke vloer, muren of losse spullen.
4. Stem af op de individuele behoefte van kinderen/cliënten.
5. Goed groepsmanagement: duidelijke en geleide overgangen tussen activiteiten.
6. Werk samen met mensen in de omgeving (ouders, andere professionals).

prikkelszaalingrid3Wees je ervan bewust dat je zelf als begeleider of leerkracht ook een prikkelbron bent, legde orthopedagoog/gz-psycholoog Ingrid van der Heijden uit in een andere workshop. De manier waarop jij prikkels verwerkt klikt niet altijd even goed met elk kind. Als je bijvoorbeeld prikkels gebrekkig verwerkt, moet je er alert op zijn dat je geen signalen mist bij kinderen die juist gevoelig zijn voor prikkels.

Doelen van hulpmiddelen
prikkelszaalrobert2Met hulpmiddelen kun je de omgeving een stuk prikkelvriendelijker maken, liet Robert de Hoog in een workshop zien. Zoals halve tennisballen onder de stoelpoten, om zo het gepiep bij het schuiven van stoelen te dempen als een kind daar gek van wordt. Materialen hoeven niet duur te zijn, als het hulpmiddel maar

  • tegemoet komt aan een behoefte
  • prikkels vermindert
  • alertheid helpt reguleren
  • de ontwikkeling van een kind stimuleert.

prikkelsgrotezaal7twisterAls afsluiter werd er nog een soort prikkeltwister gespeeld, met verschillende typen prikkelverwerkers. De locatie van de bijeenkomst, het sfeervolle Mindcenter in Vianen, bood de deelnemers ook de nodige prikkels. In de zalen stonden verschillende zitelementen zoals skippyballen, krukjes en strandstoelen, om de deelnemers geprikkeld te laten luisteren. Meer artikelen lees je ook op www.prikkelsindegroep.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!