Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Improvisatietheater leert jongeren met autisme het onverwachte omarmen

16 maart 2022 Door de redactie Geen reacties

Theaterschool InterActing in Amsterdam organiseert geeft aan jongeren met autisme improvisatietheater, om zo hun zelfvertrouwen te vergroten. “Mensen met autisme leren zo het onverwachte te omarmen,” zegt medeoprichter Saskia Maas. Tijdens de jaarlijkse World Autism Acceptance Week van 28 maart t/m 3 april bieden ze ook verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor autisme.

Jonge mensen hebben te maken met een sociale wereld die aan verandering onderhevig is. Snel kunnen schakelen en aanpassingsvermogen zijn hierbij cruciale vaardigheden. Voor jongeren met autisme is dit veel moeilijker; zij willen namelijk structuur, herhaling en voorspelbaarheid. Doorbreken van vaste patronen valt hen in het dagelijks leven dan ook vaak zwaar, wat de ontwikkeling van het zelfvertrouwen in de weg kan staan.

Door deze jongeren improvisatietheater aan te bieden, geeft InterActing ze de kans om dat zelfvertrouwen te vergroten. Want bij improvisatiecomedy draait het ook om snel schakelen en jezelf kunnen aanpassen aan veranderende situaties.

Saskia Maas, medeoprichter van zowel InterActing als Boom Chicago, is tevens moeder van twee kinderen. Haar jongste zoon Aidan (18) heeft autisme en een verstandelijke beperking.

interacting_aidan_trainer.jpg
Aidan hier met een trainer van InterActing

“Omdat mijn man en ik veel weten van improvisatietheater, zijn we met Pim Donkersloot in gesprek geraakt. Hij is pedagoog, gezinstherapeut en ouder van twee kinderen met autisme. Samen denken we dat mensen met autisme het onverwachte kunnen leren omarmen zodra zij voldoende zelfvertrouwen hebben. En dat bouw je op als je kunt improviseren. Met die overtuiging hebben we InterActing opgezet. Een plek waar je het leven kunt oefenen én nieuwe vrienden maakt.”

Lessen
En dus staan de acteurs van Boom Chicago niet alleen op de Amsterdamse Rozengracht op het podium, maar leren ze sinds 2018 ook jongeren met autisme tussen de 12 en 24 jaar waardevolle lessen. Ze komen letterlijk en figuurlijk in beweging door communicatie, dit gebeurt spelenderwijs en in een veilige omgeving. Bovendien sluiten ze tijdens deze lessen ook nieuwe vriendschappen met andere jongeren in hun klas.

Op dit moment zijn er twee groepen met ieder twaalf jongeren die improvisatietheater volgen. Twee keer per jaar start er een cursus van veertien weken waarop leerlingen iedere zondag bij Boom Chicago leren improviseren.

Stemacteurs en stand-up
Tijdens de jaarlijkse World Autism Acceptance Week heeft InterActing diverse programma’s waarmee ze aandacht vragen voor autisme en jongeren met hun ouders tegelijkertijd kennis kunnen maken met InterActing. Onderdeel van hun activiteiten, die plaatsvinden bij Boom Chicago in Amsterdam, is ‘Meet the Voices’, een samenwerking met Kaboom Animation Festival. Jongeren met autisme zijn regelmatig fan van stemacteurs uit animatiefilms en series. Net als Aidan (18 jaar), de zoon van Saskia Maas, en vrienden.

boomchicago_meetthevoices.jpg

Om die reden nodigt InterActing een aantal van deze Nederlandse stemacteurs uit: Erik de Zwart, Reinder van der Naalt, Paul Disbergen, Kim van Zeben en Stan Limburg. Zij komen live de stemmen van bekende animatiefiguren vertolken, op donderdag 31 maart van 19:00 tot 21:00 uur

Autismedag
Op zaterdag 2 april is het World Autism Awareness Day. Tijdens deze dag wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor autisme, onder andere door bekende gebouwen en monumenten in een blauw licht te zetten. In Amsterdam doet Boom Chicago hier aan mee. In de grote zaal is daar vanaf 20:00 uur Chris Verlaan te zien met zijn voorstelling ‘Man in de Maak’. Hij is cabaretier, heeft zelf ook autisme en won in 2018 de jury- en publieksprijs op festival Cameretten.  |

Meer informatie over het programma van World Autism Acceptance Week en het bestellen van tickets InterActing en/of Boom Chicago. Tickets voor ‘Meet the voices’ zijn verkrijgbaar via Kaboom Animation Festival.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!