Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Ik hoor niet thuis in de instelling'

26 november 2014 Door de redactie Geen reacties

"Ik heb het niet voor het zeggen." Peter Schuster, cliënt van zorgorganisatie Prinsenstichting, vertelt in de prachtige documentaire 'Ik hoor hier niet thuis' hoe hij het leven in een instelling voor verstandelijk gehandicapten ervaart. Ook als het instellingsterrein in Purmerend wordt verbouwd tot woonwijk blijkt zijn droom van een normaal leven een illusie. De documentaire is 3 december om 23.00 uur te zien op NPO 2.

De licht verstandelijk beperkte Peter is getekend door het leven in inrichtingen. Als jongen werd hij er seksueel misbruikt, nu komt hij zo af en toe in de isoleer als hij agressief wordt naar begeleiders en medebewoners die hem irriteren. "Je gaat je wel gedragen he," zegt begeleider Otto als Peter achter de mooie meisjes buiten het terrein aan wil. Een tekenende uitspraak, want Peter kan en wil zich niet gedragen, omdat hij "geen controle heeft" over zichzelf, zijn leven. Zijn diepste wens: "Ik hoor in een gewoon huis, met een vriendin erbij en kinderen. Daar hoor ik thuis, niet hier."

Goed mens
Peter is naast onbehouwen, ook erg goedlachs en kan zijn energie kwijt in piano spelen, drummen en naar harde gabbermuziek luisteren. Zijn gevoelige kant komt even heel dichtbij in een gesprek met John McGee (Gentle Teaching). Hij haalt met hem goede herinneringen op, aan het bijzondere contact dat hij had met een ernstig gehandicapt meisje waarvoor Peter piano speelde. Helaas is zij overleden. Mc Gee laat hem weten dat hij een goed mens is.

Bouwput
Als de eerste bomen op het terrein van de instelling plat gaan om er een 'omgekeerde integratie'-wijk van te maken, is Peter nog hoopvol op een leven tussen de 'sociale mensen'. Hij eindigt echter in een woonvorm tussen ernstig gehandicapte bewoners, met wie hij nauwelijks kan communiceren. De nieuwe wijk is een bouwput, waar de huizen voor 'normale' mensen nog niet gebouwd worden omdat ze niet verkopen. "Jammer," concludeert Peter, "maar ik heb me er bij neer gelegd dat ik niet in de maatschappij kan wonen. Zonder begeleiding ga ik het niet redden."

2Doc: Ik hoor hier niet thuis. 77 minuten. Een film van Mercedes Stalenhoef, coproductie omroep Human en Pieter van Huystee Film & TV, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mediafonds. De première van de film was 16 november in Eye, woensdag 3 december is de documentaire om 23.00 uur te zien op NPO 2. Je kunt deze daarna terugkijken op www.uitzendinggemist.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!