Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ik ben niet gek

30 november 2015 Tjitske Gijzen Geen reacties

De vragen en de weerstand die de titel van de film ‘Debiel’ bij voorbaat opriepen, bekruipen je als kijker al in de eerste minuten. Het meisje met een verstandelijke beperking dat de hoofdrol in de bijzondere korte jeugdfilm speelt, blijkt juist het meest normaal te zijn.

De film gaat over de verstandelijk gehandicapte Yildiz en haar zus Semra, die druk is met de voorbereidingen van haar modeshow. Terwijl Semra haar zusje in de stress uitscheldt voor debiel, lijkt dit meer te gelden voor de absurde modewereld waar ze in rondloopt. En waar Yildiz uiteindelijk het spotlicht het meest verdient.

Een goede keuze van regisseuse Dewi Reijs om haar Turkse verstandelijk gehandicapte buurmeisje Rahime de rol van Yildiz te laten spelen. Als geen ander weet ze de kijker direct voor zich te winnen, en duidelijk te maken dat de titel in ieder geval niet op haar slaat. “Ik ben niet gek,” zegt Yildiz tegen Semra. Dat geldt wel des te meer voor haar ietwat ‘over de top’ acterende collega’s, zoals zus Semra, vertolkt door Maryam Hassouni bekend van onder andere jeugdserie Dunya & Desi.


Debiel. Regie Dewie Reijs, productie In Soo Radstake. Speelduur 17 minuten. De première was op 29 november in de WesterUnie in Amsterdam, meer informatie op Facebook.com/debielfilm.

Lees ook:
Verstandelijk beperkt meisje speelt hoofdrol in film

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!