Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

IGJ gaat infectiepreventie in gehandicaptenzorg controleren

14 september 2022 Door de redactie Geen reacties

In de maanden september en oktober gaat de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) onaangekondigd langs bij grote zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg. Doel is om te kijken hoe het gesteld is met de infectiepreventie. Belangrijk, want de resistentie voor beschikbare antibiotica neemt toe, en dat kan een serieuze bedreiging vormen voor kwetsbare cliënten.

Onderdeel van de inspectie vormen gesprekken (waar mogelijk) met zorgverleners, cliënten, management, huishoudelijk medewerkers en personeel dat verantwoordelijk is voor infectiepreventie in de organisatie.

Er is de laatste jaren meer aandacht gekomen voor verbetering van de infectiepreventie bij zorgaanbieders. Vooral als er een uitbraak is geweest, is zorgpersoneel de eerste tijd erg gefocust op hygiëne, maar dat is iets waar eigenlijk altijd op gelet moet worden. Denk aan de persoonlijke hygiëne van zorgverleners die moet voldoen aan de geldende richtlijnen, zodat verspreiding van micro-organismen via kleding en handen wordt voorkomen.

Dit betekent dat je schone kleding moet dragen, dat handschoenen op de juiste wijze worden gebruikt en dat je je houdt aan de algemene regels voor persoonlijke hygiëne. Het betekent ook dat de instelling ervoor moet zorgen dat er voorzieningen voor handhygiëne en beschermende middelen aanwezig zijn. En ook begrijpelijke informatie over veilige seks valt onder de regels.

Waar het IGJ allemaal op let, staat beschreven in het toetsingskader Toezicht infectiepreventie gehandicaptenzorg.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!