De Verenigde Naties wezen Nederland er deze zomer op dat hier nog veel moet gebeuren om ons land toegankelijk en inclusief voor iedereen te maken. Het kabinet doet niets met deze oproep, stelt belangenorganisatie Ieder(in). Reden om een petitie te starten: Ons Geduld Is Op.
In 2016 ratificeerde Nederland het VN-verdrag Handicap. Daarmee gaf het kabinet aan dat mensen met en zonder een beperking dezelfde rechten hebben en dat dit in het dagelijks leven ook terug te zien moet zijn: toegankelijk openbaar vervoer, onderwijs en werk voor iedereen, geen discriminatie, een toegankelijke woning. Maar sinds die tijd is de situatie van veel mensen met een beperking zelfs verslechterd, zo stelt Ieder(in).
Om de politiek nu voor eens en altijd duidelijk te maken dat het menens is en dat er écht iets moet gebeuren, is Ieder(in) de petitie ‘Ons Geduld Is Op’ gestart. Zij doet de oproep om deze petitie te tekenen en te verspreiden in je netwerk. De petitie is te vinden op onsgeduldisop.nl.
Actiepunten
Vier punten zijn voor Ieder(in) van groot belang:
Op 10 december wordt in de Tweede Kamer een debat gehouden over de uitvoering van het VN-verdrag Handicap. Die dag zal Ieder(in) met een kleinschalige actie ook in Den Haag aanwezig zijn, waarbij zij zich vooral richten op Kamerleden.
België
Ook bij onze zuiderburen riep het VN-comité voor de rechten van de mens met een handicap de nieuwe regering ter verantwoording, want daar is inclusie eveneens nog ver weg. Maar in tegenstelling tot Nederland komt de Belgische overheid wel in actie, al is daar ook nog veel werk aan de winkel.
De nieuwe Vlaamse minister van Welzijn, Caroline Gennez, presenteerde een perspectiefplan voor mensen met een beperking. Zo komt er meer geld vrij voor mensen uit prioriteitengroep 1 die het dringendst een persoonsvolgend budget nodig hebben. Een deel van de mensen uit prioriteitengroep 2 krijgt ook een hoger budget. Blijven altijd nog 17.000 mensen over die op een wachtlijst staan. Volgens de minister kan het wel 20 jaar duren voor die zijn weggewerkt.
Er komt in België ook 23 miljoen euro vrij voor extra persoonlijke-assistentiebudgetten voor minderjarigen. Helaas is er 77 miljoen euro nodig, zo berekende Onafhankelijk Leven, dus ook hier blijven veel gezinnen hopen op beter. |