Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

ICT-toolkit vergroot zelfstandigheid van mensen met ernstige meervoudige beperking

4 augustus 2021 Door de redactie Geen reacties

Zelf je lievelingsmuziek aanzetten, een speelgoedautootje laten rijden of meehelpen in de keuken. Voor iemand met een ernstige meervoudige beperking is dat niet vanzelfsprekend. De Toolkit EMB&ICT, ontwikkeld bij Bartiméus, laat zien dat er toch best wel wat mogelijk is.

De kit is getest door een aantal ouders met een kind (6 – 16 jaar) dat een ernstige meervoudige beperking heeft. Zij konden ervaren wat de technologie deed in de interactie met hun kind. Alle producten die in de toolkit worden genoemd, kregen zij ook in huis, zodat ze alles konden uitproberen. En er is veel mogelijk: zelfs met een zuchtje adem of een minimale vingeraanraking kun je al iets in beweging zetten. Met soms heel eenvoudige technologie kunnen kinderen en volwassenen met EMB meer regie krijgen, zelfstandig of samen spelen en plezier beleven, aldus Bartiméus.

Alerter op signalen
Uit het onderzoek bleek dat ouders tijdens het gebruik van de toolkit alerter werden op de signalen van hun kind, doordat ze samen iets nieuws uitprobeerden. Ook bleken de producten meer mogelijkheden te geven aan het kind om zelfstandig een activiteit te doen. Ouders waren verrast over de mogelijkheden die de technologie hun kind bood.

Categorieën
De toolkit is onderverdeeld in categorieën:
- Knoppen en schakelaars
- Hulpmiddelen bij communicatie
- Computergebruik
- Muziek
- Speelgoed.

Hiervan zijn pdf’s te downloaden met informatie en daarnaast is bij elke categorie ook een video te vinden met uitleg. De informatie is online beschikbaar via de website van Bartiméus.

Eric van Heuvelen van het Fablab van Bartiméus vindt vooral het feit dat technologie de zelfstandigheid van iemand met EMB kan vergroten belangrijk. Hij geeft het voorbeeld van een cliënt die tijdens het samen koken altijd wel aanwezig was in de keuken, maar door zijn meervoudige beperking niet kon helpen. Dankzij een aangepaste schakelknop kon deze cliënt voortaan de blender bedienen, waardoor hij het lekkerste onderdeel van de maaltijd kon leveren: de smoothies. Zo kreeg hij een actieve rol in de groep.

Deel je ervaring
Bartiméus vindt het fijn wanneer ouders/begeleiders de ervaringen met de EMB&ICT Toolkit willen delen met de organisatie. Dit kun je doen door te mailen naar onderzoeker Evelien van Wingerden, evwingerden@bartimeus.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!