Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Humanitas DMH wint prijs met escaperoom over lvb-problematiek

23 september 2021 Door de redactie Geen reacties

Het Noordelijk Platform Gehandicaptenzorg (NPGZ) reikt jaarlijks de Stimuleringsprijs uit aan een van haar leden. Dit jaar wint Humanitas DMH met een escaperoom die de bureaucratische kloof kan verkleinen tussen mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) en ambtenaren en medewerkers van andere instanties.

De samenleving wordt steeds complexer. Procedures en regelingen zijn ingewikkeld en veelal digitaal. Hierdoor kunnen mensen met een lvb zich steeds moeilijker staande houden. Zij begrijpen vaak weinig van informatie en procedures vanuit de overheid. En tegelijkertijd begrijpen de overheid en andere instanties het gedrag van mensen met een lvb niet.

Bewustwording
De escaperoom ‘LVB (ont)snappen’ die Humanitas DMH heeft ontwikkeld, moet leiden tot meer bewustwording bij ambtenaren en medewerkers van andere instanties. Wie met de escaperoom aan de slag gaat, krijgt opdrachten en puzzels. Zo ervaren ambtenaren en medewerkers van andere instanties de gevoelens die mensen met een LVB dagelijks ervaren. Doe maar eens een spelletje onder onredelijke tijdsdruk, dat levert veel stress op. Of probeer een ondoorgrondelijke spel te spelen.

Workshops en trainingen dragen bij aan meer begrip. Zij krijgen nieuwe inzichten waarmee zij hun dienstverlening toegankelijker kunnen maken en zo geven zij mensen met een lvb de kans mee te doen in de samenleving.

De escaperoom kan op maat worden gemaakt voor allerlei thema’s, zoals schulden, agressie, verslaving, dagbesteding & werk.

Onderzoek
Aan de Noordelijke Stimuleringsprijs Gehandicaptenzorg is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro. Humanitas DMH gaat dit bedrag gebruiken om de methodiek uit te bouwen en beschikbaar te stellen voor een grote doelgroep. Ook wil de organisatie samen met Disability Studies Nederland wetenschappelijk onderzoek doen naar het effect van de escaperoom, in hoeverre de methodiek leidt tot beter begrip van instanties voor mensen met een lvb.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!