Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulpvraag Mee groeit hard

11 november 2009 Door de redactie Geen reacties
Volgens ondersteuningsorganisatie Mee melden zich steeds meer mensen om hulp, omdat zij na herkeuring (een deel van) hun awbz-indicatie zijn kwijtgeraakt, en het met minder of zonder zorg moeten doen. Mee publiceert vanaf nu ieder kwartaal met een rapportage over de Awbz pakketmaatregel. Volgens de organisatie neemt het aantal mensen dat zich voor ondersteuning bij Mee meldt, snel toe. Het gaat om ouderen die niet meer naar de dagbestedingactiviteiten kunnen of kinderen die begeleiding kregen om een vrijetijdsinvulling mogelijk te maken.

Tot begin november hebben zich 1.316 mensen gemeld, van wie 1.043 hun indicatie voor begeleiding helemaal kwijt zijn. Mee heeft de opdracht deze mensen te ondersteunen. De organisatie praat met het ministerie over uitbreiding van zijn taak.

Bezwaarprocedures
"We hopen dat de cliënten die zich niet melden, zelf een alternatief voor begeleiding hebben gevonden," zegt Auke Blom van Mee Nederland. "Veel cliënten lijken de gewenningsperiode van drie tot zes maanden af te wachten. Ook spannen cliënten en zorgaanbieders op grote schaal bezwaarprocedures aan. Ze wachten de uitslag af, voordat ze naar Mee gaan."

Mee-consulenten helpen cliënten zoeken naar mogelijkheden om zelfstandig te functioneren of de ondersteuning zelf te organiseren. De aanpak is gebaseerd op het versterken van het sociale netwerk.

De kwartaalrapportage Awbz Pakketmaatregel (najaar 2009) staat op: www.mee.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!