Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulpmiddelen voor inspraak van cliënten

2 juli 2020 Door de redactie Geen reacties

De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 is op 1 juli in werking getreden. Vanaf dat moment moeten zorgaanbieders onder andere aan de slag met het organiseren van inspraak. En per 1 januari 2021 moet men gaan werken met de nieuwe medezeggenschapsregeling. Daarom heeft KansPlus samen met de VGN en LSR een handreiking Wmcz 2018 en een model medezeggenschapsregeling ontwikkeld.

De handreiking is opgesteld aan de hand van vragen, wensen en ideeën van cliënten, verwanten en zorgaanbieders. De publicatie vermeldt onder meer de belangrijkste verschillen tussen de oude en de nieuwe wet. Zo is inspraak een nieuw onderdeel van de wet; het regelen van inspraak is verplicht voor zorgorganisaties met cliënten die langdurig verblijven. Hoe je de inspraak regelt, wordt aan de instellingen zelf overgelaten, zodat ze kunnen kiezen voor een manier die het best bij de organisatie en de doelgroep past.

Model
Medezeggenschap betekent dat je mee kunt praten over belangrijke beslissingen die voor alle cliënten gelden. Het model medezeggenschapsregeling geeft aan hoe je de onderwerpen uit de Wmcz kunt regelen en bestaat uit twee varianten. Eentje is bedoeld voor de cliëntenraad, de andere voor de centrale cliëntenraad (en kan ook gebruikt worden voor andere koepelraden, zoals een divisieraad).

Op de website van KansPlus zijn zowel de handreiking als het model medezeggenschapsregeling te raadplegen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!