Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulpmiddelen maken praten over rouw en verlies makkelijker

15 oktober 2019 Door de redactie Geen reacties

Begeleiders van zorgorganisatie Amerpoort hebben twee hulpmiddelen ontwikkeld die het voor mensen met een verstandelijke beperking makkelijker maken hun gevoelens van rouw of verlies te uiten. Die ontstaan onder meer bij een overlijden, een echtscheiding of verhuizing. De Digitale Rouwkoffer en het Verhuisspel kunnen helpen die emoties te tonen.

De begeleiders die betrokken waren bij de ontwikkeling van de producten (Annemieke Kappert, Babette Pas, Renata Lap en Erica Land) zijn opgeleid als begeleider Rouw en Verlies. Zij hopen dat begeleiders minder handelingsverlegen worden en dat rouw en verlies gezien wordt als een thema waarover je mag praten.

Digitale Rouwkoffer
De Digitale Rouwkoffer is een website met links naar allerhande informatie, boeken, liedjes en spellen, onderverdeeld in thema’s zoals verhuizen of verlies van gezondheid. Je kiest op basis van het ontwikkelingsniveau van de cliënt de hulpmiddelen die geschikt zijn. De site www.digitalerouwkoffer.nl is mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid, Fonds Klein Geluk en Amerpoort.

Verhuisspel
Dit is een spel zonder winnaars en verliezers; tussen start en finish vinden wel goede gesprekken plaats over emoties voor, tijdens en na een verhuizing. Door met elkaar te praten kom je erachter wat er bij cliënten leeft rond een verhuizing. Die heeft vaak veel vragen:
- wie helpt er sjouwen?
- wordt mijn kamer wel mooi?
- hoe gaat het in een groep met nieuwe bewoners?

Het Verhuisspel kost 25 euro en is te bestellen via de website van Amerpoort.

De producten werden begin oktober gepresenteerd aan vakgenoten binnen en buiten Amerpoort. Ritueel begeleider Margot van Woensel van Humanitas-DMH was daarbij aanwezig. Beide producten beantwoorden volgens haar enorm aan de vraag die zij dagelijks van begeleiders in heel Nederland krijgt.

Amerpoort ontwikkelde eerder al de Rouwkubus.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!