Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulpmiddel voor rouw bij mensen met verstandelijke beperking verkrijgbaar

31 oktober 2018 Door de redactie Geen reacties

De Rouwkubus, een hulpmiddel voor mensen met een verstandelijke beperking bij het omgaan met verlies, is sinds kort te bestellen bij Senso-Care. Marjon Verboom, de bedenker van het hulpmiddel, heeft de Rouwkubus eerder al met succes getest bij de zorgorganisaties Amerpoort en Sherpa. | Foto Ineke Oostveen

De Rouwkubus helpt mensen met een verstandelijke beperking, hun verwanten en begeleiders om te praten over een verlies. Dat hoeft niet per se een sterfgeval te zijn. Van verlies is ook sprake wanneer een vertrouwd begeleider weggaat, bijvoorbeeld. Of omdat je - doordat je ouder wordt - niet alles meer kunt. Ook dat is verlies.

Hulpvragen
Met de Rouwkubus wordt het praten over het verlies makkelijker en kun je samen nadenken wat je nodig hebt om met het verlies om te gaan. Op elke zijde van de kubus staat een woord, waar hulpvragen bij horen. Je kunt de kubus als een dobbelsteen gooien, of elke zijde een voor een bespreken. Je hebt ook de mogelijkheid om pictogrammen, foto’s of tekeningen in de insteekhoesjes te doen om de kubus te personaliseren.

Handleiding
De Rouwkubus is online te bestellen bij Senso-Care en kost 13,99 euro. Voor het gebruik van de kubus is het raadzaam de handleiding te raadplegen; hier staan ook de hulpvragen bij. Download de handleiding via de website van Amerpoort.  |

Klik besteedde eerder dit jaar aandacht aan de Rouwkubus, naar aanleiding van
de presentatie van de resultaten ermee bij Amerpoort en Sherpa. Lees ook over Roos die haar moeder verloor en met behulp van de Rouwkubus kon aangeven waar zij behoefte aan had.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!