Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulpmiddel om cliënten te betrekken bij werven van begeleiders

15 april 2019 Door de redactie Geen reacties

Wie kan er in de zoektocht naar begeleiders beter meedenken over de vraag wie de ideale begeleider is dan de cliënten zelf? Vanuit die insteek ontwikkelde zorgorganisatie SDW een toolkit: een doos met spullen en tips om cliënten op diverse manieren bij het werven van begeleiders te betrekken.

Is het niet logisch dat cliënten een rol krijgen bij het sollicitatieproces op het moment dat er een nieuwe begeleider aangenomen moet worden? Bijvoorbeeld door een wensenlijst op te stellen waar de begeleider aan moet voldoen. Of vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Het gebeurt steeds vaker bij SDW, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand in West-Brabant en Zeeland.

En dus dacht een cliëntenpanel van SDW mee over de mogelijkheden hierbij. Met als resultaat een toolkit, waarmee alle teams en leidinggevenden handvatten krijgen over hoe zij cliënten bij een sollicitatieproces kunnen betrekken.

“In de toolkit zit in eenvoudige taal een overzicht van de stappen van het wervingsproces,” lichten de medewerkers cliëntparticipatie Ramon van Amerongen en Zeynep Özdemir toe. “Bij iedere stap hebben we activiteiten en tips beschreven om cliënten erbij te betrekken.”

Eigenschapskaarten
Zo is er bijvoorbeeld een stap van keuzes maken: welk niveau begeleider is nodig, voor hoeveel uur en wat moet deze begeleider kunnen? Ramon en Zeynep: “Bij deze stap kunnen cliënten meedenken over welke positieve eigenschappen de begeleider moet hebben. We hebben eigenschapskaarten gemaakt met positieve en negatieve eigenschappen om hierbij te gebruiken. De uitkomsten kan de leidinggevende meenemen in de vacaturetekst.”

Sollicitatiegesprek
Een ander voorbeeld is om een cliënt bij het sollicitatiegesprek uit te nodigen. “In de toolkit hebben we een aantal tips gezet hoe je een cliënt bij het gesprek kunt betrekken en ook een aantal voorbeeldvragen. Van tevoren kun je het gesprek voorbereiden en eventueel vragen op de vragenkaartjes uit de toolkit zetten.”

Voelsprieten
Cliënt Helma heeft al zo’n sollicitatiegesprek mee mogen maken. Weliswaar niet voor de ideale begeleider, maar de hulpmiddelen bleken ook goed inzetbaar bij gesprekken voor andere functies, zoals leidinggevende of cliëntadviseur.

“Ik heb met drie sollicitanten voor cliëntadviseur gesproken. Ik kon mijn vragen goed stellen, al moest ik soms wel om verduidelijking vragen. Tussen ieder gesprek zat een half uur, zodat ik bijgepraat kon worden wie er tegenover mij kwam zitten,” vertelt Helma.

“Ik vond het wel bijzonder dat je een beeld uit een brief haalt en dan blijkt iemand toch wel anders te zijn dan je dacht. Van de medewerkers van SDW kreeg ik het compliment dat ik niet bang was om mijn vragen te stellen. En dat ik veel voelsprieten had.”

Reacties cliënten in vacaturetekst
De toolkit is inmiddels overhandigd aan de leidinggevenden, zodat de teams ermee aan de slag kunnen gaan. “We zagen bijvoorbeeld al dat een leidinggevende in de vacaturetekst reacties van drie cliënten heeft geplaatst met wat zij belangrijk vinden dat de nieuwe medewerker moet kunnen. Dat maakt de vacaturetekst meteen een stuk sprekender voor een nieuwe medewerker”, vinden Ramon en Zeynep.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!