Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulpmiddel bij stervende met een verstandelijke beperking

18 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Veel mensen die ernstig ziek zijn willen in hun eigen omgeving sterven, ook mensen met een verstandelijke beperking. Maar thuis sterven is niet altijd de beste optie. Een handreiking van onderzoeksinstituut Nivel helpt zorgverleners en familie bij besluitvorming in de laatste levensfase. Beslissingen over de laatste woonplek zijn moeilijk te maken. Soms is er op de plek waar iemand woont niemand met de juiste kennis aanwezig of is de woning onvoldoende toegerust voor palliatieve zorg. Het Nivel onderzocht samen met zorgorganisatie de Koraalgroep en onderzoekers van Emgo+/VUmc welke overwegingen een rol spelen bij beslissingen over de woonplek.

De onderzoekers bekeken ook de inzet van medische interventies. Kies je bijvoorbeeld voor extra onderzoek in een ziekenhuis dat misschien veel onrust geeft, of zoek je naar een andere oplossing die beter past bij deze persoon?

Pijnbestrijding
De resultaten zijn verwerkt in een hulpmiddel voor zorgverleners met twee compacte besluitvormingskaarten, en een brochure voor naasten. Nivel-onderzoeker Nienke Bekkema: "Met de handreiking en brochure kunnen zorgverleners en familieleden stapsgewijs nagaan welke woonplek het beste is voor iemand, en of je bij hem of haar bijvoorbeeld beter wel of geen pijnbestrijding met een infuuspomp kan inzetten of sondevoeding kan geven. Ook geven we tips hoe je zo'n beslissing samen kan nemen."

Download de handreiking, brochure en besluitvormingskaarten palliatieve zorg op de site van Nivel of bestel een gedrukt pakket van deze producten via telefoon 030 272 9700, prijs 10 euro exclusief verzend- en administratiekosten.

Klik 7 van 2013 had als thema palliatieve zorg, bestel de artikelen in het online Klik Kennscentrum, waar je ook het digitale dossier Levenseinde vindt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!