Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulpkaarten bij angst en onzekerheid door corona

26 april 2020 Door de redactie Geen reacties

Wat helpt om niet overspoeld te worden door onzekerheid en angst nu er corona heerst? Zorgorganisatie Trajectum heeft geïllustreerde hulpkaarten ontwikkeld om hierover met mensen met een (licht) verstandelijke beperking in gesprek te gaan.

Er is veel informatie over veiligheid en preventie, maar er is weinig informatie over en hulp bij hoe je het beste kunt omgaan met de angst die het coronavirus oproept. Een groepje enthousiaste behandelaren bij zorgorganisatie Trajectum ging hier mee aan de slag.

Het helpt om over je angst te praten, dat is al een eerste stap. Maar hoe doe je dat en wat is daar voor nodig? De hulpkaarten die zij hebben ontwikkeld bieden handvatten om in een goed gesprek cliënten woorden te laten geven aan de onderliggende onzekerheid en angst.

ACT
De hulpkaarten “Wat helpt om niet overspoeld te worden door onzekerheid en angst nu er corona heerst” zijn gebaseerd op de acceptance and commitment therapie (ACT). De illustraties en tekst zijn opgebouwd in zes punten die begeleiders helpen om cliënten die angstig en onzeker zijn door het coronavirus te ondersteunen:

1. Informatie over corona: Niet teveel, niet te weinig
2. Vertel aan anderen hoe jij je voelt
3. Accepteer dat je een lastige tijd doormaakt
4. Zorg goed voor jezelf: door een vaste dagindeling, ontspanning
5. Houd contact: schrijven, appen, bellen of beeldbellen met mensen die je kent
6. Blijf positief

De behandelaars hopen dat zoveel mogelijk mensen van de hulpkaarten gebruik gaan maken. De kaarten zijn volgens hen erg geschikt voor licht verstandelijk beperkte cliënten, maar ook voor kinderen of eigenlijk iedereen die bang is.

De ‘Angst voor corona’-kaarten zijn te downloaden op de website van Trajectum. De kaarten zijn een uitgave van het Kenniscentrum Trajectum, de illustraties zijn gemaakt door Huib Jans.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!