Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulp faalt voor kinderen met ernstige psychische problemen

22 juni 2017 Door de redactie Geen reacties

Jeugdpsychiaters luiden de noodklok in actualiteitenprogramma Nieuwsuur: kinderen met ernstige psychische problemen moeten zo lang wachten op een behandeling dat het voor hen levensbedreigend is. In de uitzending vertelt een moeder over haar suïcidale dochter die een licht verstandelijke beperking en autisme heeft.

Jolanda Nielsen vertelt over haar dochter Bo van 16. Nielsen: "Ik ging met Bo van instelling naar instelling. Ze kreeg diagnose na diagnose, maar nooit de juiste hulp."

Haar dochter heeft klassiek autisme met een licht verstandelijke beperking en epilepsie. Vooral voor zeer complexe aandoeningen is het vinden van de juiste zorg nog lastiger. "Haar ziekte resulteerde uiteindelijk in een sprong voor de trein. En dan ben je ineens uitbehandeld. Dan moet je weer verder kijken", vertelt haar moeder in
tv-programma Nieuwsuur.

"We hebben zoveel gesprekken gevoerd, met meerdere instellingen", vertelt Nielsen. "Maar wat je ook zoekt, alles duurt maanden, soms zelfs anderhalf jaar, voordat je ergens terecht kunt."


Crisisopvang
Dit jaar moest er crisisopvang voor Bo worden gevonden. "Ze had weer zelfmoordneigingen. Iedereen denkt mee, maar er werd gewoon geen plek gevonden."

‘Het mag toch niet zo zijn dat kinderen zelfmoord als oplossing zien’

Voor Nielsen is het gebrek aan samenwerking tussen verschillende instanties een grote boosdoener. "Als alle expertise nou eens zou samensmelten, dan moet je toch tot een oplossing kunnen komen. Het mag toch niet zo zijn dat kinderen zelfmoord als oplossing zien."

Brandbrief
Het Expertisenetwerk Kinder- en jeugdpsychiatrie schreef een brandbrief aan Van Rijn over het 'substantieel tekort aan intensieve en langer durende behandeltrajecten voor jongeren met zware problemen'. Gisteren sprak de Tweede Kamer erover.

De problemen zijn volgens de jeugdpsychiaters mede het gevolg van de decentralisatie van de jeugdzorg. Sinds 2015 zijn de 388 gemeenten verantwoordelijk voor de hulp aan minderjarigen met problemen. Het Rijk kort 15 procent op het jeugdzorgbudget. Veel gemeenten kopen te weinig dure specialistische behandelingen in. Staatssecretaris Van Rijn wil nog dit jaar de wet zo veranderen, dat gemeenten kunnen worden gedwongen tot een betere samenwerking.  |

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur of lees meer over suicide bij mensen met een verstandelijke beperking:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!