Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulp bij zelfbeschadigend gedrag van mensen met een verstandelijke beperking

10 augustus 2020 Door de redactie Geen reacties

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) heeft de VerbanXdoos ontwikkeld, een tool waarmee zorgprofessionals betere hulp kunnen gaan bieden bij zelfbeschadigend gedrag van cliënten.

De VerbanXdoos bevat naast informatie over de oorzaak van zelfbeschadigend gedrag een aantal kaarten met achtergrondinformatie en een praktische vier-stappen-aanpak, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Hiermee kunnen begeleiders en gedragsdeskundigen stapsgewijs in kaart brengen wanneer zelfbeschadiging plaatsvindt, wat de triggers en gevolgen van het gedrag zijn en hier gericht interventies op inzetten.

Het hulpmiddel werkt op basis van de Self-Harm-Scale. Iedere keer als een cliënt zichzelf beschadigt, vult de begeleider een formulier in. Dit helpt bij het gericht in actie komen om het gedrag te verminderen. Via het formulier kan men achteraf ook beoordelen of de interventies effectief zijn.

Begeleiders kunnen de VerbanXdoos samen met hun team gebruiken.

Wie interesse heeft, kan de doos gratis bestellen. Neem hiervoor contact op met Lucienne Heerkens, kennismanager van de AWVB: g.c.j.heerkens@tilburguniversity.edu. Maar let op: de eerste oplage is al op. Na de zomer zal een tweede oplage beschikbaar zijn.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!