Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulp bij stoppen met roken voor begeleiders Leekerweide

7 oktober 2019 Door de redactie Geen reacties

Zorginstellingen moeten met ingang van 2025 rookvrij zijn. Omdat daarin nog een lange weg is te gaan, is LeekerweideGroep alvast begonnen met verschillende stappen in dit proces. Natuurlijk zijn medewerkers en cliënten niet verplicht om te stoppen met roken, maar initiatieven als de landelijke campagne Stoptober brengen ze actief voor het voetlicht en ze geven hulp als mensen willen stoppen.

Eerder schreven we bij Klik over de stapsgewijze aanpak van LeekerweideGroep om te komen tot een rookvrije zorgorganisatie. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen de stappen voor cliënten en medewerkers en is de insteek om voor de laatste het roken in de zorgorganisatie zo min mogelijk te faciliteren. Ook krijgen medewerkers die dat willen een tegemoetkoming in de kosten van een stoppen-met-rokenprogramma, begeleiding of een cursus stoppen met roken.

Weddenschap
Lisanne (30) en Suzanne (29) zijn medewerkers bij dagbesteding de linnendienst van Leekerweide en rookten allebei 15 jaar. Door een gesprek met teamleider Robin over het nieuwe rookbeleid kwamen ze op het idee van een weddenschap. Lisanne: “Als ik een maand lang op mijn werk niet zou roken, zou Robin voor iedere dag een kilometer hardlopen.”

Ook Suzanne ging de uitdaging aan: “We hebben geprobeerd om andere collega’s mee te krijgen want we wilden Robin natuurlijk zoveel mogelijk kilometers laten lopen. Uiteindelijk heeft nog één andere collega twee weken meegedaan. Lisette en ik hebben de maand vol gemaakt, dat ging heel goed. Het beviel mij zo goed dat ik ook thuis niet ben gaan roken en vanaf 14 mei tot nu toe rook ik nog steeds niet.”

Lisanne: “Op twee of drie werkdagen na is het mij ook gelukt. Ik rook nu wel weer gewoon maar ik ben blij dat ik Robin lekker heb kunnen laten zweten.”

Beloning
Behalve een lekker gebakje als beloning, leverde het hen ook wat meer tijd op. “De pauzes duurden opeens langer. Je hebt alle tijd om je broodje te eten en je koffie te drinken.”

Suzanne wil het volhouden om niet meer te roken. “Voor mijn gezondheid. We bespreken het ook met cliënten om hen aan het denken te zetten.”

Lisanne is weer begonnen met roken. “Ik ben daar eigenlijk tevreden mee. Aan de andere kant; ik heb een jong kind en wil eigenlijk wel stoppen, ook voor mijn conditie. Als er een nieuwe uitdaging komt van weer een maand niet roken dan doe ik zeker weer mee en dan wil ik het thuis ook volhouden en doorpakken.”

Hun tips bij het stoppen met roken:
-          Wees niet te streng voor jezelf.
-          Als je toch een keer terugvalt, pak het daarna dan weer meteen op.
-          Beloon jezelf; hou het geld dat je uitspaart ook écht apart.
-          Gebruik een stoppen met roken app op de dag dat je stopt; dan hou je per dag bij hoeveel geld je uitspaart.
-          Bekijk het klein, bijvoorbeeld per pauze. Elke pauze niet roken is er weer één .
-          Denk aan de voorbeeldfunctie die we hebben naar cliënten.
-          Zoek afleiding bij stress of ga uit de situatie. 
-          Neem een buddy; dan steun je elkaar.  |

Lees het eerdere artikel van Klik over de stapsgewijze aanpak van LeekerweideGroep om te komen tot een rookvrije zorgorganisatie.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!