Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulp bij praten over je licht verstandelijke beperking

26 februari 2015 Door de redactie Geen reacties

Praten over je eigen beperkingen valt niet mee. Toch moet je wel weten wat je kunt, en waar je hulp bij nodig hebt, wil je aan je eigen toekomst kunnen werken. De nieuwe module 'Weet wat je kan' helpt daarbij. Om mensen met een licht verstandelijke beperking meer inzicht te helpen krijgen in hun eigen sterke en zwakke punten, heeft zorgorganisatie Trajectum een systeemgerichte module 'psycho-educatie Lvb' gelanceerd. De module Heet 'Weet wat je kan.'

De module is ontwikkeld voor de forensische psychiatrie (voor licht verstandelijk beperkte mensen die via een gerechtelijke uitspraak behandeling krijgen), maar is ook goed toe te passen andere instellingen waar mensen met een licht verstandelijke beperking worden begeleid.

Klankbordgroep
Om de module goed te laten aansluiten bij de belevingswereld van de cliënt hebben de ontwerpers samengewerkt met een klankbordgroep van cliënten. Alle partijen vonden dat leerzaam. Andere adviseurs waren Robert Didden, hoogleraar aan de rijksuniversiteit Nijmegen en Xavier Moonen, voorzitter landelijk kenniscentrum Lvb.

Flink lastig
De module is bedoeld voor cliënten, hun familieleden en begeleiders en bestaat uit een methode om met elkaar te praten over de invloed van de beperking op het leven van de cliënt. De toon is positief, de insteek is oplossingsgericht, maar er wordt niet heen gedraaid om het feit dat een licht verstandelijke beperking het iemands leven flink lastig kan maken.

Werkboeken
De module bestaat uit werkboeken voor de cliënt en zijn familie, een trainershandleiding en een theoretische onderbouwing. De module kan op maat worden gemaakt en is geschikt om individueel of in een groep te gebruiken. Alle documenten zijn gratis te downloaden op de site van Trajectum.

rugzaktrajectumRugzak
De illustraties nemen in de module een belangrijke plaats in. Daarin wordt de beperking afgebeeld als een groene rugzak, onder het motto:

  • Bijna iedereen heeft wel een rugzak.
  • Zo heeft ook bijna iedereen wel een beperking.
  • Maar niet iedere rugzak of beperking is even zwaar.
  • Om een zware rugzak te dragen moet je sterk zijn.
  • Maar ook een haalbare weg kiezen.
  • Zo is dat met een beperking ook.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!