Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulp bij opzet inclusieve klassen voor kinderen met ernstige beperkingen

2 februari 2015 Door de redactie Geen reacties

Onder de naam 'Samen naar school' gaat de Nederlandse stichting voor het gehandicapte kind ongeveer twintig bijzondere schoolklassen helpen opzetten voor kinderen met een (ernstige) meervoudige beperking. De kinderen krijgen les in een gewone school, waardoor er spontane contacten kunnen groeien met niet-gehandicapte leerlingen.

Dergelijke klassen bestaan al wel. De leerlingen met een beperking hebben een eigen aangepast klaslokaal, waar ze activiteiten krijgen aangeboden die gericht zijn op hun ontwikkeling. Waar mogelijk sluiten de kinderen aan bij gewone activiteiten op de school, zoals muziekles of een kringgesprek. Ook doen de leerlingen van de reguliere school activiteiten met hun gehandicapte schoolgenootjes: voorlezen of spelen.

Expertise
Ter gelegenheid van zijn 65 jaar bestaan wil de Nsgk dit jaar 15 tot 25 nieuwe klassen helpen opstarten. Scholen die daarmee bezig zijn krijgen geld voor ontwikkelingsmaterialen, aanpassing en inventaris voor de speciale klas. Ook biedt de Nsgk expertise aan die de afgelopen jaren is opgedaan.

Aanmelden (en financiële bijdragen leveren) kan op de site van de Nsgk.


Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!