Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulp bij omgaan met moeilijke informatie

8 februari 2023 Redactie Klik Geen reacties

In opdracht van het ministerie van VWS deed de LFB onderzoek naar ingewikkelde taal. Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met taal, waaronder mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarom maakte de LFB een toolkit met tips over omgaan met moeilijke informatie.

De toolkit draagt de naam ‘Snap jij het nog?’ Stickers vormen een belangrijk onderdeel van deze kit. De LFB nodigt gebruikers van de toolkit uit om stickers met de tekst ‘Snap jij het nog?’ te plakken op brieven met moeilijke teksten, bijvoorbeeld van de gemeente, de belastingdienst of het UWV. Die brieven kun je dan teruggeven aan of terugsturen naar de betreffende organisatie. De stickers zijn te bestellen via de LFB.

Door die stickers komen deze instanties erachter dat hun teksten voor een deel van de Nederlanders te moeilijk zijn. En dat kan grote risico’s met zich meebrengen. Want als jij belangrijke informatie mist, kan het zijn dat je in de problemen komt.

Verder bevat de toolkit veel tips, waaronder het inschakelen van hulp in je netwerk bij het lezen. Ook staat er wat je kunt doen als je wilt bellen met de organisatie en hoe je je daarop voorbereidt. Belangrijk is om de andere partij aan te geven dat je moeite hebt met het begrijpen van informatie en dat het fijn is als men geen moeilijke woorden gebruikt en niet te snel praat.  |

Meer informatie over de toolkit, het onderzoek en de stickers vind je op de site van de LFB.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!