Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hulp bij bepalen emotionele ontwikkeling

14 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Emotionele ontwikkeling is de afgelopen dertig jaar een sleutelbegrip geworden in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Toch hebben hulpverleners nog lang geen antwoord op alle vragen over het emotionele ontwikkelingsniveau van hun cliënten, en over hoe ze hun kennis over dat niveau moeten vertalen naar hun manier van begeleiden.

In Vlaanderen proberen wetenschappers in het project Sen-seo antwoorden te formuleren op die vragen. 'Emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking,' onder redactie van Lien Claes en anderen, is een bundeling met verslagen over de verschillende deelprojecten van Sen-seo.

In het eerste deel worden belangrijke begrippen over het onderwerp en de meest recente wetenschappelijke inzichten besproken. Het model van Anton Dosen wordt toegelicht.

Het tweede deel bevat een zelfevaluatie-instrument om het werken met Sen-seo in de organisatie te verankeren. Uitgeverij Garant, prijs 23 euro.

Test
Bij het boek hoort de 'Seo-R, Schaal voor emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking. Revised' Onder redactie van Lien Claes en Anne Verduyn. Het bevat één van de onderwerpen uit het Vlaamse Sen-seo project , namelijk een test om de emotionele ontwikkelingsfase van mensen met een verstandelijke beperking te kunnen inschatten. Op mooie overzichten zie je welke gedragingen en reacties horen bij welke ontwikkelingsleeftijd, en wat dat betekent voor de manier waarop je de betreffende cliënt zo kan begeleiden dat hij zich veilig voelt en zich verder kan ontwikkelen. Uitgeverij Garant, prijs 20 euro.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!