Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Horecatraining voor mensen met verstandelijke beperking krijgt erkenning

27 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

Bij zorgorganisatie Prinsenstichting kunnen cliënten een training volgen om de basisvaardigheden te leren die je nodig hebt om te werken in de horeca. Deze training is officieel erkend en stelt Prinsenstichting nu beschikbaar voor andere organisaties in de gehandicaptenzorg.

No Limits, het opleidingscentrum van zorgorganisatie Prinsenstichting in de regio Zaanstreek/Waterland voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, helpt mensen met een matige tot licht verstandelijke of psychiatrische beperking om zich te ontwikkelen. Een speciale horecatraining genaamd VVP (vertrouwen, plezier en prestatieprogramma voor horeca) voor de deelnemers van No Limits is onlangs officieel erkend door Boris Baan horecabond, een aanpak voor leerlingen uit het speciaal en praktijkonderwijs.

Deelnemers van de horecatraining krijgen door deze erkenning een praktijkverklaring voor iedere module die ze afronden. De deelnemer kan met zijn verklaring aan anderen laten zien wat zijn mogelijkheden zijn. De verklaringen worden door de brancheorganisaties erkend als een bewijs van vakbekwaamheid.

Horecatrainer Rob Benjamin vertelt: “Ik heb de basistraining geschreven voor deelnemers die hun talent in de horeca willen ontwikkelen. De training is ontstaan vanuit de ervaringen in de horecagelegenheden van Prinsenstichting. Ik heb de koks en cliëntbegeleiders opgeleid zodat zij de training kunnen geven. Deelnemers oefenen per onderdeel, ronden dat af en oefenen een volgend onderdeel. Denk aan snijtechniek, hospitality, controlemiddelen om hygiënisch te werken (HACCP) en in een groepsproces werken.”

Deelnemers kunnen meelopen in een horecabedrijf zoals het Grand Cafe Heel Europa en Brownies & Downies of op andere leerwerkplekken en het personeelsrestaurant aan de Kwadijkerpark van Prinsenstichting in Purmerend. Benjamin: “Deelnemers die alle modules hebben gehaald, gaan met een jobcoach naar een horecagelegenheid. Dan kunnen zij ervaren of de horeca echt iets voor hen is. Daarna kunnen deelnemers een vervolgtraining volgen zoals kok, bediening of banket. Zij lopen stage en wie weet is doorgroeien naar een baan mogelijk. Ik hoop dat door het volgen van modules meer deelnemers hun talent voor horeca kunnen ontwikkelen.”

Prinsenstichting stelt de horecatraining beschikbaar aan andere gehandicaptenorganisaties die daar gebruik van willen maken. Meer informatie via nolimits@prinsenstichting.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!